Dijital dünyanın büyümesiyle birlikte güçlenen kavramlardan biri de Influencer’lık oldu. İnsanların alışveriş tercihleri ve tüketim alışkanlıkları üzerinden önemli bir etkiye sahip olan Influencer’lar için internet dünyasının kanaat önderleri diyebiliriz. Özellikle sosyal medyanın insanlar için büyük bir değer kazanmasıyla birlikte Influencer’ların etkisi çok büyük bir artış gösterdi.

Dijital dünyada, pek çok sektörde belirli Influencer’lar isim kazanmaya başladı. Seyahat bloggerları turizm alanında birer Influencer olmayı başarırken, güzellik ve moda içerik üreticileri kozmetik markalarının aranan Influencer isimleri olmayı başardı. Günümüzde pek çok sektörde hatta ülke tanıtımlarında bile Influencer kullanılır hale gelindi. Tüm bu gelişmeler Türkiye’de de Influencer ekonomisini yarattı. INFLOW Summits‘in kurucu ortaklarından Emre Gelen ve Afşın Avcı konu hakkında bazı açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamaya göre Türkiye’de 35 milyon TL sınırını aşan Influencer ekonomisi, dünyada 1 milyon dolara ulaşmış durumda.

Bu bilgileri göz önünde tuttuğumuz zaman Influencer’lar oldukça iyi kazançlar elde etmeyi başarıyor. Ülkemizde tanıtım, reklam, lansmanlar başta olmak üzere pek çok alanda Influencer’lar kullanılıyor. Neredeyse her sektörün kendi Influencer’ları bulunuyor. Artık içerik üretmek bu kişiler için bir meslek haline dönmüş durumda. Başarılı bir Influencer’ın aylık geliri 20.000 TL civarına ulaşmış durumda.

Gelişen ve büyümeye devam eden Influencer sektörü kendi Influencer Marketing stratejilerini yaratmış durumda. INFLOW Summits de Türkiye’nin en büyük Influencer reklam ve etkinliklerine imza atan şirketler arasında yer alıyor. Şirketin kurucu ortakları tarafından yapılan açıklamaya göre ülkemizde 35 milyon TL’yi bulan Influencer yatırımları, şirketlerin pazarlama yatırımları içerisinde önemli bir yer tutmaya başladı. Böylece ülkemizde de ciddi bir Influencer Marketing ortamı oluşmuş durumda.

Türkiye, Influencer Marketing’in en fazla ivme gösterdiği ülkeler arasında yer alıyor. Dünya çapında büyük rağbet gören Influencer’lık özellikle ülkemizde çarpıcı bir biçimde uygulanıyor. Bunun ilk sebebi olarak Türkiye’deki yüksek sosyal medya kullanım oranları ön plana çıkıyor. İnsanların karar alma ve tüketim mekanizmaları özellikle sosyal medya üzerinde yeniden şekilleniyor.

Türkiye’de Influencer yatırımı yapan şirketlerin sayısı 1000’i bulmuş durumda. Üstelik bir kere Influencer Marketing yapan şirketlerin bunu daha sonra tekrarladığı da tespit edilmiş durumda.

Türkiye’de 1 Milyon TL Sınırını Aşan Influencer’lar Var

Verilen bilgilere göre ülkemizde 1 Milyon TL üzerinde kazanç elde eden Influencer’lar bulunuyor. Bu Influencer’ların ortak noktası ise pek çok farklı platformu aynı anda kullanıyor olması. Yüksek kazanç elde eden bu kişilerin medyada da büyük ilgi çektiği görülüyor. Dünya üzerinde de ülkemizdeki rakamlara paralel bir kazanç söz konusu. Belirli konularda uzman içerik üreten kişilerin bir anda Influencer olabildiği günümüzde, dünyaca ünlü starları da bu kategoriye dahil edecek olursak sektör oldukça geniş bir güç kazanıyor.

Kaynak: