Geçmişten beri, sosyal sorumlulukla uğraşan şirketlerin samimiyeti toplumun belli kesimleri tarafından tartışma konusu oldu. Şirketlerin sosyal sorumluluktaki eylemleri ile diğer eylemlerinin birbirini tutmadığı söylendi. Bu açıdan Dünya’da ezberleri bozabilecek bir firma var: Patagonia. Patagonia, 1973 yılında, Amerikalı işadamı Yvon Chouinard tarafından kurulan Kaliforniya merkezli bir giyim firması. Özel olarak sektörde adı ‘’outdoor’’ olarak geçen; kışlık mont, polar vs. ürünleri satışa sunan Patagonia, bu alanda North Face, Columbia gibi bilindik firmaların rakibi konumunda.

Marka Kimliği

Genel bir değerlendirme yaptığımızda, Patagonia’ya dair göze çarpan en büyük unsurlardan biri, firmanın kendini tanımlama ve konumlandırma noktası olarak düşünülebilir. Öyle ki Patagonia, kendisini direkt ‘’Aktivist Bir Firma’’ olarak tanımlıyor. Firmanın tüm aksiyonlarına, yaptığı işlere bakılacak olursa, bu konumlandırma şeklinin çok da alakasız olduğu söylenemez. Nitekim, Patagonia, doğaya tamamen saygı duyan ve onu korumaya çalışan birçok adımı kendi adına gerçekleştirmiş durumda. Buna örnek olarak gösterilebilecek aksiyonlardan biri, piyasadaki organik koton kullanım oranı %1 iken, Patagonia’nın tamamen organik koton kullanma kararı alıp, 1996 yılından itibaren bu kararı hayata geçirmesi. Yakın tarihten bir örnek vermek gerekecek olursa, Patagonia, 2016 yılındaki Black Friday’den elde ettiği 10 milyon dolarlık geliri direkt çevreci birtakım organizasyonlara bağışlayarak aktivist yapısının bir kez daha altını çizdi. Patagonia’nın aktivizm çizgisinde ilerliyor olmasının en önemli sebeplerinden biri ise kurucusunun, şirketin yapısındaki baskın rolü. Amerika’nın en zengin işadamlarından biri olan Yvon Chaouinard aynı zamanda, küçük yaşlarından itibaren dağcılıkla uğraşan, çevreci biri olarak tanınıyor. Chaouinard, Patagonia’yı kendi inançları doğrultusundan uzak tutmayarak, çevrecilik çizgisinde ilerletiyor.

Ders Niteliğinde Bir Kurumsal Sosyal Sorumluluk Çalışması: DamNation

Günümüzde başarılı bir şekilde organize edildiğinde, etkili sonuçlar doğuran en önemli PR pratiklerinden bir tanesi ise elbette Kurumsal Sosyal Sorumluluk. Bu modeli seçen markalar, en temelde toplumların çıkarları için proje yaratıyor ve bu proje üzerine çalışıyor. Kurumsal Sosyal Sorumluluk modelinin tercih edilmesinin altında yatan nedenlerden biri, bu yolla kurumsal itibarı yaratmak veya var olan itibarı daha da sağlamlaştırmak.

Kendisini üstüne basa basa ‘’aktivist bir firma’’ olarak tanımlayan bir markanın, elbette bu modelden uzak duracağını düşünmek hayalcilik olurdu. Patagonia’nın Kurumsal Sosyal Sorumluluk çalışmalarına verilebilecek en güzel örnek, 2014 yılında çekilen DamNation (Baraj Çağı) belgeseli. Belgesel, temel olarak Amerika’daki bazı barajların ekolojiye zarar verdiğini ve dolayısıyla bu barajların yıkılması gerektiğini sinematik bir yaklaşımla gözler önüne seriyor. Belgeselin senaryo yazarlığını, Paragonia’nın kurucusu Yvon Chouinard yapıyor. Aynı zamanda prodüksiyon ve sponsporluk masrafları da tamamen Patagonia tarafından karşılanıyor.

Netflix’te yayınlanmaya başlayan ve şirketin adıyla beraber anılan belgesel, kısa süre içinde toplumda tartışma konusu oluyor. Belgesel, hükümet odaklı medya kuruluşları tarafından eleştirilirken, toplumdaki duyarlı kitlelerden de büyük beğeni topluyor.

Patagonia, belgesel ile beraber, barajların kaldırılması adına bir imza kampanyası başlatıyor ve 70.000 imza topluyor. Bunun üzerine Patagonia’nın yöneticileri ve beraber çalıştıkları aktivistler Beyaz Saray’a çağırılıyor, ve bazı barajların yıkım kararı alınıyor. Bir diğer deyişle belgesel amacına ulaşıyor.

DamNation’ın etkisi Amerika ile de sınırlı kalmıyor. Şili’nin aynı zamanda şirkete adını da veren Patagonia bölgesinde, halkın yaptığı baraj protestolarında ‘’Says No Dams in Patagonia’’ (Patagonia’da Baraja Hayır) sloganını içeren ve şirketin logosunu taşıyan pankartlar kullanılıyor. Patagonia şirketi de direkt eyleme destek veriyor.

Şirket hem PR’ını yapıyor, ses getiriyor hem de ilkeleriyle bağdaşan hareketlerin içinde bulunmuş oluyor. Böylece başarılı bir Kurumsal Sosyal Sorumluluk projesi meydana getiriliyor.

Kaynak için tıklayınız

Kaynak için tıklayınız

Kaynak için tıklayınız