Günlük hayatımızın vazgeçilmezlerinden biri olan atıştırmalıkların arasında, biri var ki ‘’21.Yüzyılın en çok satan bisküvisi’’ gibi ciddi bir ünvanı elinde bulunduruyor. Elbette ‘’Döndür aç, kremasını tat, süte bandır’’ sloganıyla bilinen Oreo’dan bahsediyoruz. Nabisco tarafından üretilen ve ilk defa 1912 yılında raflarda yer alan Oreo, bugün aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 100’ün üzerinde ülkede varlığını sürdürüyor.
Sosyal Medya İletişimi ve OREO
Sosyal medyanın artan önemiyle beraber, elbette tüketiciye hitap etmek isteyen tüm büyük global firmalar bu sisteme adapte olma girişimi içine girdi. Oreo ise sosyal medyaya doğru adapte olarak, kendi itibarını yaratıcı yollarla koruma noktasında önemli bir ivme kazandı.
Markanı Eğlenceli Kıl
Genel olarak Oreo’nun sosyal medya iletişimine baktığımız zaman, genç kitleye hitap etmek için markayı eğlenceli kılmaya çalışan bir anlayış görüyoruz. Oreo bunu, ürettiği bisküvinin tasarımını, genellikle popüler kültüre ait ögelerle harmanlayarak çıkarttığı görsellerle başarmaya çalışıyor. Yani tema sürekli değişiyor ama ön plana çıkması gereken bisküvi sabit kalıyor.
Örnek vermek gerekirse, Dünya’da her yıl Ağustos ayının ikinci haftasında Elvis Presley anılıyor. Oreo, anma amacıyla kendi bisküvisini Elvis Presley’in simasına çeviren bir görsel yayınlıyor.
Star Trek dizisinin başlangıç yıl dönümü kutlamalarında, Oreo yine dizideki ögelerle Oreo bisküvisinin harmanlandığı bir görsel yayınlayarak beğeni toplamıştı.
Aynı Sosyal Medya Anlayışının Lokalizasyonda Kullanılışı
Oreo bahsettiğimiz bu anlayışı, lokalizasyon hamlelerinde de kullanıp sempati toplamaya çalışıyor. Bunun en büyük örneklerinden biri ise Oreo’nun Türkiye’ye girişi. 2013 yılında Türkiye’ye gelen Oreo, sosyal medyada bu olayı, bisküvilerini Türkiye’ye dair ögelerle birleştirdiği görseller yayınlayarak duyurmuştu.