Tesla, pazarlamaya hiç para harcamadan Dünya’nın şahit olduğu en gösterişli PR olayını düzenledi.

Elon Musk’ın özel uzay ve keşif firması olan SpaceX, 7 Şubat 2018’de firmanın en büyük roketi olan Falcon Heavy’nin test fırlatmasında normalde kullanılan beton ağırlıklar yerine deneme yükü olarak yine kendisine ait olan Tesla firmasının ürettiği kişisel Roadster’ı kullandı. Aracın direksiyonuna oturtulan ve ‘Starman’ adı verilen test Kuklası ise kendi tasarımları olan uzay kıyafetini giyerek uzayda seyahat etmesi için Roadster’a eşlik ediyor. Falcon Heavy, firmanın gelecekte insanları ve kargoları Mars’a taşıyabileceğini kanıtlamak amacıyla tasarlandı.

Musk, fırlattığı roketin içine şahsi Roadster’ını yerleştirmenin geleneksel beton ağırlıkları kullanmaktan daha sıradışı olduğunu söylese de bu durum eğlencesine yapılmış bir hareketten çok daha fazlası;

Fırtlatmadan birkaç ay önce Musk’ın kişisel ve SpaceX’in kurumsal sosyal medya hesaplarından paylaştılanı fotoğraflarla Tesla ve SpaceX’in “İnsanlığın Özverisini ve Teknolojik Gelişimini” sembolize ettiği belirtildi

Milyonlarca insan SpaceX tarafından yapılan canlı yayında Dünya’nın inanılmaz manzarası eşliğinde roketin atmosferden çıkışını ve Roadster’ın Starman ile birlikte Mars’a doğru olan efsanevi yolculuğuna eş zamanlı olarak tanık oldu.

Bu lansman kültürel referanslar açısından da oldukça zengindi, örneğin ‘Starman’ ismi David Bowie’nin 1972 yılında piyasaya sürdüğü bir şarkıdan esinlenildi. Her ne kadar kimse duyamayacak olsa da (ne de olsa uzayda ses yayılamamakta), yolculuk esnasında aracın ses sisteminden yine Bowie’ye ait 1969 yapımı ve uzay konsepti ile özdeşleşmiş ‘Space Oddity’ çalıyor. Aracın içerisinde bulunan multi-medya ekranında yer alan ‘Dont Panic’ yazısı ise “Otostopçunun Galaksi Rehberi” adlı ünlü bilim-kurgu kitabına ait bir referans.

Canlı yayının vermek istediği mesaj ise açık: Elon Musk, Tesla ve Space X ile diğer bütün Amerikan firmalarından farklı ve vizyoner olduğunu göstermek istiyor. Tesla’nın geçmişte karşı karşıya kaldığı ciddi üretim sorunları ve teslimat gecikmelerinin yarattığı kriz ortamını Mars’ın yörüngesine yerleştirmeye çalıştığı Roadster kampanyası ile ciddi miktarda aşması Musk’ın vizyon sahibi bir lider olduğunu kanıtlar nitelikte.

Elon’ın sosyal medya üzerinden heyecan yaratma konusundaki yeteneğinin yanı sıra samimi ve mizahi karakterinin de pazarlamada son derece etkili olduğu bir kez daha anlaşıldı. Yaptığı şakalar, ve müşteriler ile geçtiği sıra dışı etkileşimler zaman zaman başına bela açsa da çoğu kez dünya basınında ses getirmeyi başardı.