Önceki yazılarımızda, Netflix, Coca Cola gibi Dünya’nın pek çok farklı ülkesinde hizmet veren firmaların Türkiye’deki operasyonlarında, iletişim hamlelerini lokalizasyon üzerine kurduğunu söylemiştik. Bu şirketlerden birisi de hayatımızda genellikle hazır çorbaları ile yer edinen Knorr.

Carl Heinreich Knorr tarafından Almanya’nın Heilbronn şehrinde kurulan Knorr, 1838 yılından beri gıda sektöründe faaliyet gösteriyor. 2000 yılında Unilever tarafından satın alınan Knorr, aynı yıl içinde varlığını 87 farklı ülkeye ulaştırdı.

Knorr Türkiye’nin Lokalizasyon Stratejisi

1978 yılından beri Türkiye pazarında yer alan Knorr, günümüzde iletişim stratejilerini kurarken lokalizasyonu tercih eden firmalardan biri. Knorr’un bu stratejisinin en büyük yansımalarından birini, ürün gamı ve ürün gamıyla birlikte gelen reklam motiflerinde görüyoruz. Öyle ki Knorr, Türkiye için özel olarak yöresel hazır çorbalar çıkartıyor. Bu yöresel çorbaların tanıtımı, Anadolu’ya dair ögelerin fazlasıyla yer aldığı reklam kampanyalarıyla tanıtılıyor.

Aynı şekilde Türk şef Hazer Amani ile anlaşan Knorr ‘’Herkes Sofraya’’ adlı bir program düzenliyor ve bu programın konsepti gereği, Amani her hafta Türkiye’nin farklı şehirlerindeki evlere konuk oluyor ve Anadolu mutfağından yemekler yapıyor.

Knorr, her yıl Ramazan ayında iletişim kampanyalarına daha fazla ağırlık veriyor ve Ramazan’a özel reklamlar çıkartıyor. Bu da lokalizasyon hamlelerinden biri olarak kayıtlara geçiyor.

Knorr’un Ramazan ayındaki hamleleri, reklam kampanyası ile sınırlı kalmıyor. Knorr, Türk sosyal medya kullanıcılarını da etkilemek istiyor. Örneğin, şirket birkaç yıl önce ‘’pide kuyruğu’’ adlı bir oyun geliştirdi ve beğeni topladı.  

Kaynak için tıklayınız

Kaynak için tıklayınız

Kaynak için tıklayınız