Seks ve cinsellik üzerine konuşmak toplumumuzda hala yadırganan bir durum olmaya devam ediyor. Bu sebeple de konu kendi kendine evrilen bir tabu haline geliyor. Toplumumuzdaki farkındalık seviyesinin yükselen bir eğri götürmesi insanların öz farkındalığını da olumlu etkilemeye başladı. Bu noktada bazı isimler önemli misyonlar edinerek karşımıza çıkıyor. Bunlardan biri de Rayka Kumru!

Seksolog Rayka Kumru aynı zamanda kapsamlı cinsellik eğitmeni ve danışmanı. Seksoloji en temel anlatımıyla insan cinselliği bilimidir diyebiliriz. İnsan yaşamı boyunca (doğumdan ölüme kadar) cinselliği ele alır. Kendine has bir ana bilim dalı olan seksoloji, tarih, sosyoloji, psikoloji, antropoloji, eğitim bilimleri, biyoloji, psikiyatri, medya ve iletişim gibi birçok bilim alanını kapsayan multidisipliner bir alandır. Kendisi bir konuşmasında Seksolog olduğunu söylediğinde insanların yalnızca “Seks” kısmının üzerinde durduğunu belirtse de engin bilgisini paylaşmaktan, insanların öz farkındalığı için çaba göstermekten geri kalmıyor!

Rayka Kumru, eğitmen kimliğinin de getirdiği bir misyon ile Tabukamu’yu hayata geçirdi. Kapsamlı cinsel eğitim konularında önemli ve gerekli içerikler sunan platform son derece ilgi çekici! Böylesi bir projenin detaylarını sahibinden dinlemek ister misiniz? Rayka Kumru ile sizler için ufak bir söyleşi gerçekleştirdik!

  • Tabukamu’yu sizden dinleyebilir miyiz?

Tabukamu aslında gençlere cinsel sağlık, sağlıklı ilişkiler, vücut onay kavramı gibi konularda ve kapsamlı cinsel eğitim konularında erişim sağlayabilecekleri bir web sitesi olarak hayata geçmeye başlamıştı. Türkiye’de cinsellik eğitimi okullarda çok yaygın işlenmediği için çok sınırlı ve genelde vakıf okullarının erişiminde olan bir konu olduğu için kendi pdr birimi inisiyatif almadığı takdirde ancak dışarıdan alınabiliyor bu eğitimler çoğunlukla.

Dolayısıyla sadece böyle blog tarzında bilgi veren bir sistem değil kendi karar verme mekanizmalarımızı geliştiren bir sistem yaratmak istedim. Altı tane karakter ortaya çıktı bu fikirden. Bu karakterler Tabukamu ailesi ve bu karakterler bizim kafamızda cinsellik ile ilgili bir karar verirken, herhangi bir konuyu düşünürken (bizler derken yani genç insanların) devreye giren faktörleri temsil ediyor. Bir karakter duyguyu temsil ediyor, bir karakter tabularımızı ve kendi kişisel değerlerimizi temsil ediyor. Bir tanesi toplumsal değerleri: elalem ne der ve toplumumuzdaki iki yüzlü bir bakışı temsil ediyor. Bir tanesi akran desteği veya akran baskısını, bir tanesi dürtüleri ve arzuları, sonuncu karakter ise mantıklı düşünmeyi temsil ediyor.

Bu karakterlerin hepsi bizim kafamızda var. Hatta bilenler vardır Inside Out diye bir çizgi film vardı ergen beyninin içindeki duygular: biri öfke biri mutluluk vs. bu karakterler ortaya çıktıktan sonra biraz Inside Out’a da benzemiş diye düşündüm ve açıkçası oradan esinlenmiş bulundum. Bu faktörler hepimizin kafasında var ama ne zaman hangisi devreye giriyor anlamamız bazen güç olabiliyor. Bazen duygularla hareket ediyoruz bazen daha mantığımızın devrede olmasını isterken dürtüsel yaklaşabiliyoruz vs.

Amaç burada hangisi doğru hangisi yanlış, hangisinden olaya bakarsak daha iyi olur değil. Olay sadece: örneğin bir kişi biriyle sevişme kararı alacak burada hangi faktörler devreye giriyor ve ben devreye giren faktörlerden memnun muyum, ben burada sadece duygularımla mı düşünüyorum yoksa çok mu mantığımla düşünüyorum duygularıma yeterince yer vermiyor muyum gibi sistemleri algılamaları ve algılamamız adına bu karakterlerin birbirleri ile olan muhabbetleri üzerine kurulu bir sistem Tabukamu aslında.

Bunun haricinde normal konu sayfalarımız var; prezervatiflere, enfeksiyonlara dair aklınıza gelen her şeyi öğrenebileceğiniz veya şiddet tanımına başvurabileceğiniz yerlere vs. sıkça sorulan sorulardan oluşan kocaman bir database’imiz var. Aynı zamanda kaynaklarımız var ve cinsellik sözlüğümüz olacak web sitesinin içinde.

Aynı zamanda benim adıma çok heyecan verici yapan şey de; bir üniversite öğrencileri danışma kurulumuz olması. Şu anda neredeyse 20 kişiye yaklaştık bu kurulda. Bu kurul hem kendi üniversitelerinde Tabukamu’yu temsil edecek gençler hem de bize içerik konusunda destek olabilecek. Destek şu anlamda: bu çok bizim tayfanın, öğrencilerin konuştuğu konular değil ya da şu an bizim kampüste böyle şeyler konuşuluyor buna dair mitler dönüyor gibi karşılıklı geri bildirim de bulabilecekleri bir sistem gelişti.

İlerleyen zamanda da umarım online mecranın dışına farklı projelerle yansıtma imkanımız olur şu an üzerine çalışıyoruz.

  • Mesleğinizin, ünvanınızın getirdiği misyonun ötesinde insanlara bu konuda yardımcı olmaya sizi iten nedir?

Spesifik bir şey söyleyemem. Şöyle bir şey deneyimledim ve buna sebep oldu gibi bir şey yok. Aslında üniversiteye gittikten sonra – politika okumak için gitmiştim –  sosyolojiye olan ilgimi ve sosyolojinin daha alt başlıklarını özellikle toplumsal cinsiyet, etnik ilişkiler ve ayrımcılık konularına çok fazla ilgi duyduğumu fark ettim. Sonrasında cinsel şiddetle mücadele birimi vardı üniversitemizde orada çalışmaya başladım ve ondan sonra bunu bir meslek olarak yapmak istediğime karar verdim.

Bir yandan da sosyal alanda bu konuları belki ailede görmüşlük olabilir, karşıma hayat iyi insanlar çıkarmıştır bundan olabilir veya hepsinin kombinasyonu olabilir. Cinselliğe dair konularda çevremdeki yaşıtlarıma göre bir tık daha rahat ve rahatın ötesinde yargılamadan konuşabildiğim geri bildirimini aldım arkadaşlarımdan.

Bu da bana şu hissi verdi: tamam benim buna ilgim var ama aynı zamanda bu işi iyi de yapabilirim demek ki insanlar bir şekilde bana güveniyor özelini anlatıyor insanları üzmeden kırmadan destek olabiliyorsam eğer bu çok acemice bir arkadaşın arkadaşa destek olması gibi terapist danışan ilişkisi gibi değil zaten terapist de değilim. Bu şekilde bir çok farklı faktör bir araya gelip buna yöneltti beni.