Son yıllarda hiç şüphesiz Avrupa’daki en önemli siyasi gelişmelerden biri, Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ayrılmasını öngören Brexit. 2016’daki referandumdan beri hala tartışmalara konu olan ve etkisini sürdüren Brexit süreci sonuçlanabilmiş değil.

Şu an aktif yayın yapan en büyük İngiliz kanallarından biri olan Channel 4 ise, 2019 yılının başında, Brexit sürecinin arkaplanını konu alan ‘’Brexit: The Uncivil War’’ filmi yayınladı. Canlandırdığı Sherlock karakteriyle tanıdığımız Benedict Cumberbatch’ın başrolünü üstlendiği filmin tanıtım şekli ise ilginç bir kampanya olarak değerlendiriliyor.

İngiltere’de Brexit süreci boyunca, sloganlarla giydirilmiş şekilde şehirleri dolaşan birçok otobüs büyük bir propaganda aracı olarak kullanıldı. Farklı görüşleri barındıran otobüsler, seçim sürecinde yüzlerce kez sosyal medyada paylaşıldı.

Bundan ilham alan Channel 4, yeni dizisinin tanıtımı için tıpkı bu otobüslere benzer bir Brexit otobüsü hazırladı ve Londra, Manchester, Leeds gibi kentlerde dolaştırdı.

Kampanyaya dair sloganları ti’ye aldığı için de dikkat çeken otobüs, çok kısa süre içinde sosyal medyada yankı uyandırdı.

Aynı dönem, Channel 4’un program direktörlerinden Ian Katz’ın attığı tweet kampanyayı destekledi. Katz, attığı tweette otobüsü kast ederek ‘’umarım bu bize 350 milyon izleyici getirir’’ dedi. Elbette buradaki ‘’350 milyon’’, Brexit sürecindeki ‘’Her hafta Avrupa Birliği’ne 350 milyon sterlin gönderiyoruz’’ argümanına bir atıftı.

Brexit: The Uncivil War’un yayınladığı gün 1.1 milyon izleyiciye ulaşması, bu ilginç kampanyanın etkili olmuş olabileceğini gösteriyor.

Kaynak için tıklayınız

Kaynak için tıklayınız