Geçtiğimiz haftalarda Spotify, Apple’ı haksız kazanç gerekçesiyle Avrupa Komisyonu’na şikayet etmişti. Spotify’ın iddiasına göre, AppStore üzerinden yapılan Spotify satışlarından Apple haksız bir şekilde gelir elde ediyor.

Apple ise bu konuda kendisine dava açan Spotify’ı suçlu buluyor. Apple’a göre AppStore’da kullanıcıların ücretsiz bir şekilde indirebildiği Spotify, uygulama içi satın alımlar ile gelen karın hepsini kendi kasasına koymak isteyerek haksız kazanç sağlamaya çalışıyor.

İki şirket tarafından peş peşe yapılan açıklamalar bir anda teknoloji dünyasında gerilimi zirveye çıkardı. Yasal yollara başvuran dev şirketlerin sözlü düellosuna dönüşen tartışmada Spotify’dan çok daha sert bir açıklama geldi:

” Bütün tekel firmalar, böyle olaylarda tüketiciyi derinden etkilemek adına hiçbir şey yapmadıklarını ifade edip masum görünmeye çalışırlar. Yani Apple’ın bu cevabını ön görmüştük ve tahmin ediyorduk.

Bizim şikâyette bulunmamızın sebebi, Apple’ın bu olaya bakış açısının tüketicileri ve rekabeti kötü yönden etkilemesiydi ve bu kesinlikle kanuna aykırı bir olay. Bu, Apple’ın “iOS kullanıcılarının Spotify değil, Apple müşterileri olduğu” düşüncesini kanıtlıyor, ki bu da Apple’ın asıl sorunudur. Avrupa Komisyonu’nun vereceği her türlü karara saygı duyuyoruz. “

Spotify’ın bu sert hamlesine karşılık Apple’dan tekrar yanıt gelmedi. İki dev uygulama arasındaki gerginlik kamuoyunda oldukça ilgi gördü. Daha önce Apple’ın herhangi bir uygulama ile bu tarz bir problem yaşadığı görülmemişti fakat hepimizin bildiği bir şey var ki Spotify da herhangi bir uygulama değil. İki güçlü uygulamanın Avrupa Komisyonu’ndaki dava sürecini merakla takip ediyor olacağız.