Kuşak fark etmeksizin internette var olan ve paylaşım yapan her yaştan insanın başına gelebilecek, çağımızın en büyük psikososyal açıklıklarından biri olan sanal veya siber zorbalık adı verilen bu sosyal linci konu aldığımız yazımıza örnek vakalarla başlayalım. Sonrasında da Samsung Electronics Türkiye, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) işbirliği ile gerçekleştirilen en çok ses getiren projeyi inceleyelim.

Beraberinde güzel bir başarı öyküsü getiren bu vaka içimizi açsa da aslında siber zorbalık çoğu zaman sonu intihara kadar varan psikolojik bunalımlara ve depresyonlara yol açmakta. NTV’nin İÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri bölümünden Dr. Hüseyin Serin’le yaptığı bir röportajda, Serin durumu şöyle anlatıyor: “Türkiye’de siber zorbalık davranışlarını önleme ve mağdur öğrencilere yaklaşımla ilgili bir program bulunmuyor, bu durumun sonuçları olumsuz, hatta yıkıcı olabilir. Siber zorbalığa maruz kalan ergenler birçok yönden olumsuz etkilenebilmektedir. Sosyal ilişkide bozulma, okuldan kaçma, üzüntü, öfke, endişe, akademik başarısızlık, okul devamsızlığı, yalnızlık, depresyon ve intihar etme gibi ciddi sorunlar görülmektedir.” (2012)

Bu gözleme kanıt olarak geçtiğimiz yılın Ocak ayında Avustralya’da ünlü şapka markalarından birinin reklam yüzü olan 14 yaşındaki Amy Everett’in intiharını kanıt olarak gösterebiliriz. İnternette uğradığı zorbalıklar nedeniyle yaşamına son veren çocuğun ölümü ülkede herkese şok etkisi yaratmıştı.

amy everett

Bunun üzerine Avustralya’nın Ulusal Zorbalıkla Mücadele Merkezi (NCAB) geçen 10 yılda ortalama zorbalık oranlarının düşüşe geçtiğini ancak siber zorbalığın ne yazık ki keskin bir artışta olduğu açıklamasını yaptı.

SİBER ZORBA OLMA #FARKINAVAR

“Birlikte İyi Gelecek” vizyonuyla hareket eden Samsung Electronics Türkiye, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) işbirliği ile siber zorbalık konusunda çocukların, gençlerin, ailelerin ve öğretmenlerin farkındalığını artırmayı hedefleyen “Siber Zorba Olma! #farkinavar” hareketini başlattı!

Image result for social media awards

Kampanya geçtiğimiz yıl, Marketing Türkiye ve BoomSonar işbirliğiyle, ajansların ve markaların sosyal medya performanslarını ölçmek amacıyla hayata geçirilen Social Media Awards Turkey 2018’de, sosyal sorumluluk kategorisinde altın ödülü aldı.

“Siber Zorba Olma” projesine sosyal sorumluluk ödülü

Projenin basın toplantısında konuşan, çocuk ve gençlerin internet kullanımı ve siber zorbalık konularında uzman Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü ve Bilişim Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Emel Baştürk Akca, siber zorbalığın yaygınlığını ve yarattığı sonuçları ortaya koymak amacıyla TÜBİTAK’ın desteği ile yürütülen araştırma projesinin sonuçlarına dikkat çekti:

  • Yedi ilde 7. ve 8. sınıfa devam eden 1400 öğrenci ile anket çalışması gerçekleştirildi!
    ____________________________________________________________________
  • Siber zorbalık mağdur ve faili olma durumunun her ikisinde de ilk sırada yer alan il İstanbul!
    ____________________________________________________________________
  • Siber mağdur/kurban oranı yüzde 20’ye yaklaşıyor!
    ____________________________________________________________________
  • Siber zorba olma oranı ise yüzde 15’i geçmekte!
    ____________________________________________________________________
  • Siber zorbalık deneyimlerinin İnternet kullanım sıklığı ile doğru orantılı olduğu görülüyor!

Kaynaklar:

http://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/samsungunsiber-zorba-olma-projesine-odul-40824054

https://issuu.com/temelegitimdesiberzorbalik

https://www.haberturk.com/siber-zorbalik-magduru-14-yasindaki-reklam-yuzu-intihar-etti-1793439#

http://www.tbv.org.tr/siber-zorba-olma-farkinavar,DP-1182.html

http://www.siberzorbalik.net/index.php?p=index

http://www.siberzorbalik.net/index.php?p=index

Bu yazıyı okuyanlar aşağıdakilere de göz attı!