Dünya’da rekabetin en çetin geçtiği sektörlerden birisi de moda. Sektör, içinde pek çok farklı fiyat ve tasarım aralığında ürün pazarlayan firmayı barındırıyor. Bu firmaların bir kısmı ise uçuk fiyatlı ürünlerle, elit kesime hitap etmek istiyor. Moda sektöründeki bu rekabet, Romanyalı moda dergisi Beau Monde tarafından değerlendirilen harika bir PR kampanyasına ilham kaynağı oldu.

Ünlü moda firması Dior’un 2017 kış koleksiyonunu çıkarttığında en çok göze çarpan ürünlerden biri geleneksel görünümlü bir ceketti. Dior bu ceketi 30.000 Euro gibi astronomik bir bedelle pazarladı. Fakat bir terslik vardı çünkü bu ceket, Romanya’nın Bihor bölgesine ait geleneksel bir giysisinin kopyasıydı. Dior, bunun için herhangi bir telif veya patent bedeli de ödememişti. Beau Monde bu noktada devreye girdi ve ceketi el işi olarak üreten bölge halkıyla röportaj yapıldığı esprili bir videoyu yayınladı. Ünlülerin üzerinde kendi ürettikleri ceketin kopyasını gören halkın şaşkınlığı ve sempatik tavırları sebebiyle video kısa sürede popüler oldu.

Beau Monde bununla yetinmedi, ‘’Bihor Culture’’ adlı bir marka yaratarak bölge halkının ürettiği ceketleri bir internet sitesi üzerinden satışa çıkarttı. Böylelikle ceketin esas üretenlere para kazanma olanağı sundu. Aynı zamanda bu üretim geleneğin varlığını koruması için, bölge halkından faydalanarak yeni nesillere eğitim verilmeye başlandı. Kampanya, 2018 yılında düzenlenen Cannes Lions’da 1 Altın, 1 Gümüş alarak ödüllendirildi.

Kaynak için tıklayınız