Rekabetin yaratıcılığı körüklediğini hiç düşündünüz mü? Geçmişten günümüze reklamcılık sektörüyle alakalı olarak konuşacak olursak, rekabetin dozajının reklam kampanyalarına ciddi oranda etki ettiğini görebiliyoruz. Özellikle de ‘’rakibe sataşma’’ ölçülerinin rekabet kurulu kararlarıyla sınırlı tutulmadığı ülkelerde bu etki daha fazla belirgin.

Bahsetmiş olduğumuz ‘’rakibe sataşma’’ temalı reklam kampanyalarının bazılarını sizler için derledik.

Pepsi ve Coca Cola

İçecek sektörünün önde gelen firmalarından olan Pepsi ve Coca Cola, rekabeti reklam kampanyalarına taşıyan ilk firmalardan. Yıllar önce Pepsi, bir Cadılar Bayramı reklamı bahanesiyle Coca Cola’ya gönderme yaptığında, Coca Cola tarafından cevap oldukça net ve akıllıca bir yöntemle gelmişti.

2004 yılında Pepsi’nin çıkartmış olduğu Jimi Hendrix temalı reklam ise Coca Cola’ya gönderme yapılan bir başka reklam olarak hafızalara kazandı. Reklamda kısaca, çocukluğunu yaşayan Jimi Hendrix’in, Pepsi otomatından kola alırken gitar dükkanıyla karşılaşması anlatılıyor. Coca Cola otomatının olduğu tarafta ‘’akordeon’’ dükkanının olması ise reklama oldukça mizah katıyor.

Apple ve Microsoft

PC mi Mac mi? Bilgisayar evreninin en çok sorulan sorularından… Microsoft ve Apple’ın bu alandaki rekabeti, Apple’a 66 reklamlık uzun soluklu bir reklam serisi çıkarttırmış oldu.

’Get a Mac’’ adlı bu reklam kampanyasında, PC ve Mac iki ayrı insan olarak tasvir edildi. Aralarındaki komik diyaloglar ve her seferinde PC’nin içine düştüğü durum ise Microsoft’a açık bir sataşma örneğiydi.  

Apple ve Blackberry

Teknoloji devi Apple, geçmişte sadece Microsoft ile değil aynı zamanda ünlü telefon üreticisi Blackberry ile de savaş alanına çıkmış oldu. Fakat bu sefer ilk saldırı Blackberry’den geldi. Blackberry’nin yayınladığı reklamda, mermi gibi ilerleyen bir böğürtlen elmayı deldi. Apple’dan ise cevap gecikmedi.

BMW ve Audi

Teknoloji sektöründen çıkıp, gözümüzü otomotiv sektörüne çevirecek olursak reklam savaşına renk katan iki firmanın BMW ve Audi olduğunu söylemek zor olmaz. İki Alman otomotiv üreticisinin birbirlerine, yan yana duran billboardlar ile verdikleri cevaplar oldukça ilgi çekmişti.

Pepsodent ve Colgate

Son bir örnek ise diş macunu sektöründen geliyor. Bir Unilever markası olan Pepsodent ile Colgate arasında da büyük bir rekabet yaşanıyor. Bu rekabetin boyutları reklam savaşlarına uzanmış durumda. Pepsodent bu savaşta atakları yapan taraf konumunda.

Kaynak için tıklayınız

Kaynak için tıklayınız