20. yüzyılın ilk iki çeyreğinde yaşanan iki dünya savaşı, büyük buhran, faşizm dalgası, totaliter rejimler ve çarpışan ideolojiler kuşkusuz ki ürettikleri eserler yaşadıkları dönemin ve toplumun birer yansıması olan yazarları derinden etkilemiştir. Özellikle totaliter rejimlerin içeride ve dışarıda yarattıkları benzeri görülmemiş yıkımlar ve vahşetler yazarları geleceğin tehlike çanlarına dikkat çekerken, karmaşık kurgu ve dünyalar yaratmaya itmiştir. Distopik romanlar, 21. yüzyıl itibariyle de otoriter rejimlerin ve aşırı sağın tekrardan ivme kazanması; demokrasi kültürünü benimsemiş, demokrasi kurumlarını içine girebileceği tehlikelere karşı uyarma ve kollama vazifesini üstlenmek durumunda olan bireyler için vazgeçilmez bir yapı taşıdır. Bizler de dünya edebiyatını derinden etkilemiş 5 distopik romandan oluşan bir listeyle karşınızdayız.

  1. 1984

George Orwell tarafından alınan kitap Okyanusya, Avrasya ve Doğu Asya’dan oluşan üç kutuplu bir dünyada geçmektedir. Okyanusya toprakları içerisinde yaşayan işçi Winston diğer tüm vatandaşlar gibi düşünce polisi tarafından 24 saat her yerde izlenmekte ve sorgulamadan Big Brother’ın yayınladığı tüm emirlere itaat etmesi gerekmektedir. Ancak Winston hayatına giren bir kadın sayesinde Big Brother’ı ve sürekli tele-ekranlarda tekrar edilen emir ve açıklamalarını sorgulamaya başlarken Winston için de sancılı günler başlayacaktır.

C:\Users\sülo\Desktop\514CVwOrybL._SX333_BO1,204,203,200_.jpg

  1. Brave New World

Aldous Huxley’nin kaleme aldığı kitap bizi “Ford’dan sonra 632 yılına” götürüyor. Bu dünyanın cesur insanları kapısında “Cemaat, Özdeşlik, İstikrar” yazan Londra Merkez Kuluçka ve Şartlandırma Merkezi’nde üretilirler. Kadınların döllenmesi yasak ve ayıp olduğu için, “annelik’ ve ‘babalık’ pornografik birer kavram olarak görülür Toplumsal istikrarın temel güvencesi olan şartlandırma hipnopedya -uykuda eğitim- ile sağlanır. Hipnopedya sayesinde herkes mutludur; herkes çalışır ve herkes eğlenir. Lakin herkes adeta bir Ford fabrikasındaki üretim zincirindeki kimliksiz ve ruhsuz birer dişliden farksızdır.

C:\Users\sülo\Desktop\41le8ej-fiL._SX327_BO1,204,203,200_.jpg

  1. The Man in the High Castle

Bilim kurgu ve distopyaların şahsına münhasır yazarı Philip K. Dick tarafından kaleme alınan kitap önümüze 2. Dünya Savaşı’nı Mihver devletlerinin kazandığı ve Adolf Hitler’in hayatta olduğu bir distopik bir post 2. Dünya Savaşı dünyası sunuyor.

C:\Users\sülo\Desktop\916U3Jy1UHL.jpg
  1. Handsmaid Tail

Margaret Atwood tarafından kaleme alınan kitap fanatik dindarlığın ve iç savaşın hüküm sürdüğü bir dünyada savaşın ve kurgu dünyasının önemli erkeklerine zorla damızlık ve hizmetçilik yaptırılan bir grup kadını konu alıyor.

C:\Users\sülo\Desktop\61q4sTcBaeL.jpg

  1. We

Yevgeni Zamyetin’in kaleme aldığı kitap Orwell, Huxley, Vonnegut dahil birçok yazara esin kaynağı olmuştur. Biz herkesin numaralarla adlandırıldığı ve her an dinlenip gözetlendiği bir ülkede, Tek Devlet’in komşu gezegenlere yayılmak için yaptırdığı uzay gemisinin çalışmalarına katılan bir mühendis günlük tutmaktadır. Herkesin devlete yararlı ve iyi olmasının övgüsüyle başlayan günlük, yavaş yavaş mühendisin devletin başındaki İyilikçi’nin matematiksel, kusursuz düzeninin sorgulanmasına dönüşür.

C:\Users\sülo\Desktop\518NyrtPIkL._SX306_BO1,204,203,200_.jpg

Kaynak: https://www.dr.com.tr/