Dünyanın en kalabalık ülkelerinden Çin ve Hindistan’ın arasında Himalayalar’da konuşlanmış Bhutan diğer ülkeler gibi pozitif karbon düzeyine sahip değil bu demek oluyor ki sera gazı emisyonu sıfırın altında. Birçok ülke sera gazı emisyonunu nötr hale getirmeye çalışırken Bhutan bu oranı eksilere çekip ürettiği karbondan daha fazlasını oksijene çeviriyor.

800.000 kişilik nüfusa sahip olan Bhutan halkına ücretsiz eğitim ve sağlık imkanları sağlıyor. Eğitimine devam etmek isteyen öğrencilere üniversite imkanını da ücretsiz sağlanıyor. Okullarda öğretilen en önemli bilgi ise kaynaklarımızın sürdürülemez olduğu ve bunun ne kadar önemli olduğudur.

Sürdürülebilirlik fikrini felsefesi olarak benimsemiş Bhutan elektriğini ise tamamen akarsu ve nehirlerinden sağlıyor, yatırımlarını elektrikli araba ve minimum karbon ayak izi hedefine yapıyor.

Bhutan anayasasında ülkenin %60’ını orman olarak kalmak zorunda kılan bir yasa var ve şu an Bhutan’ın yüz ölçümünün %72’si ormanlar ile kaplı. Küresel ısınma gerçeğini çoktan fark etmiş olan. Bhutan senede 2.2 milyon ton sera gazı üretirken, 6.6 milyon ton karbonu ortadan kaldırıyor.

https://www.nationalgeographic.com/travel/destinations/asia/bhutan/carbon-negative-country-sustainability/