İlk kez 2013 yılında gerçekleşen Engelsiz Filmler Festivali, engelli bireylerin de kültürel yaşama katılma hakkı olduğu gerçeğinden yola çıkarak, rahat bir biçimde kullanabilecekleri koşulların yaratılmasını hedefliyor.

Festivalde, engelli bireyler sevdikleriyle beraber katılım gösterebilecekleri sosyal ve kültürel etkinlikler, film gösterimleri, atölyeler ve çeşitli etkinlikler bulunuyor.

Vizyondaki güncel filmler görme engeli olan bireyler için sesli betimleme tekniğiyle, işitme engeli olan bireyler için ise işaret dili ve altyazı ile gösteriliyor.

Festival mekanları tüm engelli bireylerin gereksinimleri doğrultusunda en uygun olacak şekilde seçiliyor.

EFF ne yapıyor?

Engelsiz Filmler Festivali’nde görme engelli bireyler festival stantlarından temin ettikleri kulaklıklarla filmleri sesli betimlemeli bir şekilde takip ediyor. İşitme engelli bireyler hem altyazı hem ayrıntılı altyazı hem de sağ alt köşeye yerleştirilen işaret dili çevirmeni sayesinde, engeli olmayan bireyler ise filmi orijinal sesleri ile izleyebiliyorlar.

Sesli betimleme nedir?

Bir filmdeki diyalogların yanı sıra, olayın geçtiği mekân, zaman, karakterlerin görünümleri, sessiz gelişen olaylar ve dikkat çekilmesi gereken görsel ögelerin betimlenerek anlatılmasıdır.

Ayrıntılı altyazı nedir?

Film sahnesindeki diğer sesleri işitme engeli olan seyircilerin de algılayabilmesi ve filmi daha rahat takip edebilmesi adına alt yazıda ayrıntılı bir biçimde belirtilmesidir. 

Bu yıl 7. kez düzenlenen Engelsiz Filmler Festivali’nin ilk durağı Boğaziçi Üniversitesi oldu. Boğaziçi Üniversitesi Sinema Salonu’nda (SineBu) 7-9 Ekim tarihlerinde süren festivalin sonraki durağı Eskişehir olacak. 11-13 Ekim tarihleri arasında Yunus Emre Kültür Merkezi’nde yapılacak gösterimlerden sonra son durak ise 16-20 Ekim tarihleri arasında ise Ankara’da Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Goethe-Institut Ankara. Üç farklı ilde yapılan festival tamamen ücretsiz. 

http://www.engelsizfestival.com/en