Dünyanın önde gelen oyun yapımcılarından Blizzard, geçen hafta skandal bir karar verdi. Tepki çeken olay kendi oyunları ‘Hearthstone’un turnuvasında gerçekleşti. ‘Blitzchung’ lakaplı Hong Kong’lu oyuncu yayın sırasında Hong Kong’un serbest bırakılması gerektiğini belirtti. Olayın ardından Blizzard, oyuncunun ve yanındaki sunucuların 6 ay süreyle tüm karşılaşmalardan ve etkinliklerden uzaklaştırıldığını duyurdu. Yaşananlar kısa sürede sosyal medyada büyük yer buldu. Dünyanın her köşesinden oyun severler ve hatta bazı Blizzard çalışanları cezalandırılan oyuncunun arkasında olduklarını gösterdiler.

Blizzard’ın ‘her ses/her fikir önemlidir’ vizyonu bu kararla kafalarda soru işareti bıraktı. Şirketin zamanında LGBT bireylerine gösterdiği ilgi ve ifade özgürlüğü, bu politik görüş için geçerli olmadı. Blizzard’ın son zamanlarda özellikle Çin pazarına girmek istediği biliniyor. Şirketin konsol ve bilgisayar oyunlarına odaklanmasını isteyen hayran kitlesi, geçen yıl büyük bir hayal kırıklığı yaşamıştı. Her sene gerçekleşen ‘BlizzCon’ etkinliğinde geçen yıl şirket, mobil oyun yatırımlarıyla çok olumsuz tepkiler almıştı. İddialar şirketin Çin ile yakınlaştığı ve bu ticari yakınlığı zedeleyebilecek hiçbir şeye göz yummadığı yönünde.

Çin ile gelinen noktada Blizzard’ın bu olaya misliyle karşılık vermesi ve tek taraflı duruşu protestolara neden oldu. Sosyal medya, bu olaydan sonra şirketi iki yüzlü ve çıkarcı bir yapı olarak değerlendirmeye başladı. Olaydan sonra Blizzard’ın resmi sosyal medya hesabından Çin’den özür dilemesi ve her daim yanlarında olduklarını belirten mesajlar, hayranlar arasında alay konusu oldu. Bu sene Kasım ayında gerçekleşmesi planlanan BlizzCon protestocuların yeni hedefi. Protestocular etkinliğe Hong Kong direnişinin simgesi olan şemsiyelerle gitmeyi planlıyorlar.

Kaynak 1 Kaynak 2