’’Ne istersen o!’’ sloganıyla yola çıkan İspanya merkezli Glovo, 23 ülke ve 120’den fazla şehirde yaklaşık 1,7 milyon aktif kullanıcıya ulaşarak kurye hizmeti piyasasında 4 yıl içerisinde en çok tercih edilen uygulamalardan birisi oldu. 

Genç nüfus oranının hızla artması ve dijital dönüşümün etkisiyle online yemek siparişlerine olan talep de artıyor ve Türkiye’ de bu pazarda önemli bir yere sahip. Yaklaşık 1 sene önce Türkiye piyasasına giren ve geçtiğimiz günlerde 169 milyon dolar yatırım alan Glovo, bu süreçte yaklaşık 500 binden fazla kullanıcıya ulaştı. 

Glovo uygulaması istediğiniz her şeyi dakikalar içerisinde kapınıza getiriyor.  Restoran siparişleri, market alışverişi, hediyelik eşyalar, kahve ve tatlılar, kişisel bakım ürünleri… Ayrıca özel eşyalar için kurye hizmeti de veriyor.  Evde ya da ofiste unuttuğunuz herhangi bir eşyanızı istediğiniz yere çok kısa sürede ulaştırabiliyorlar.  

Glovo aynı zamanda uygun çalışma vizesi ve motosiklete sahip bireylere de esnek çalışma saatleriyle iş imkânı sağlıyor. ‘’Glover’’ olarak isimlendirilen kuryeler bu sisteme kolay bir şekilde kayıt olup teslimat yaparak sipariş başına para kazanabiliyor.

C:\Users\lenovo\Desktop\glovo-kurye-cantasi__0231085304991082.jpg

Kollektif ve inovatif bir uygulama olmayı hedefleyen Glovo Yemek Sepeti ve Getir gibi birçok uygulamaya da rakip olarak görülüyor.  Glovo, çalışma sistemi açısından diğer uygulamalardan biraz daha farklı.  Pazarda lider konumda bulunan Yemeksepeti, restoranlar ve kullanıcılar arasında bir aracı konumundayken Glovo sizin için restorana giden bir kurye görevi görüyor ve gerçek zamanlı bir şekilde harita aracılığıyla siparişlerinizi takip edebiliyorsunuz.

C:\Users\lenovo\Desktop\turkiye-online-market-2019-375.png

Mobil ticaret uygulamalarını karşılaştırırken ürün kalitesi, ürün çeşitliliği ve fiyat performansı açısından değerlendirmek gerekiyor. Yemeksepeti’nin market servisi olan Banabi, uygun fiyat sunmasına rağmen sınırlı bölgelerde faaliyet gösterdiği için çok tercih edilmiyor. Diğer bir yanda, 10 dakika içerisinde en çok ihtiyaç duyulan ürünleri 7/24 teslim eden Getir, yemek siparişi seçeneği ve kendi su markasını pazara sunması ile büyük bir yenilik getirmesine rağmen yüksek fiyat performansı ve ürün çeşitliliğinin az olması nedeniyle hala rakiplerinden geride kalıyor.  Glovo, rakiplerine göre daha farklı iş birliklerine sahip olması ve avantajlı fiyatlar içermesi ile şu anda pazarda en güçlü aday olarak görülüyor. 

Ayrıca, geçtiğimiz günlerde Şişli’de yer alan ve şimdiye kadar paket servis hizmeti veremeyen Down Cafe ile yaptığı işbirlik sayesinde sosyal fayda kapsamında sektörde büyük bir fark yarattı. Glovo ile artık daha çok down sendromlu gence destek sağlanacak.

Kaynak:

https://webrazzi.com/2019/05/30/online-market-servisleri-fiyat-karsilastirmasi-banabi-getir-glovo-iste-gelsin-ve-migros-hemen/

http://www.hurriyet.com.tr/lezizz/down-cafe-glovo-ile-teslimat-ozelligine-kavustu-41337609

https://webrazzi.com/2018/12/21/yemek-siparisinde-piyasaya-yeni-giren-glovoyu-yemeksepeti-ile-kiyasladik/

https://www.sonhaberler.com/genel/glovo-nedir-siparis-verenler-memnun-mu-h676977.html

https://webrazzi.com/2019/06/13/glovo-yemek-trend/

http://www.hurriyet.com.tr/lezizz/down-cafe-glovo-ile-teslimat-ozelligine-kavustu-41337609