İngiltere’nin ve dünyanın en büyük petrol şirketlerinden olan British Petrol (BP) 100’den fazla ülkede hizmet verip Güneş enerjisi hakkında da faaliyetler yapmakta.

KRİZ : Meksika Körfezinde 2010 senesinde BP tarafından kiralanan ve işletilen Deep Horizon sondaj platformunda yer alan Macando-1 kuyusunda feci bir patlama yaşandı.

SONUÇLARI : Patlama sonucu yüzeye ulaşan metan gazının alev almasıyla büyük bir yangın çıktı. Patlama şiddeti ile 33bin tonluk tesis 36 saat sonunda sulara gömüldü. Patlama ile denize günde 800 bin litre petrol akmaya başladı ve binlerce canlı yok oldu pek çok tür yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

KRİZ ANINDAKİ EKSİLER: Kriz döneminde hatayı kabullenmek büyük bir adımdır fakat BP ilk hafta basına hiç bilgi vermedi bu durum spekülasyonların çıkmasına yol açtı. Henüz yangın sürerken CEO Tony Hayward’ın yat yarışları izliyor olması ve yaptığı açıklamalar BP’yi iyice köşeye sıkıştırdı. Aslında tek yapılması gereken sorumluluğu üstlenip, çözümsüz olmadıklarını belirtmeleriydi. Yetmezmiş gibi dava sürecinde sızıntıyı inceleyen hakim ve savcılarla yapılan görüşmelerin ortaya çıkması BP’yi bir hayli zorladı. Bu yaşananlardan haftalar sonra BP sorumluluğu geçte olsa üstlendi.

KRİZ DÖNEMİNDEKİ ARTILAR : Ne kadar geçte olsa patlamanın olduğu yerden bir canlı yayın yapıldı ve kamuoyu bilgilendirildi. İletişim organlarını çok iyi kullanan BP Youtube’dan kanal bile satın alıp bölge hakkında bilgiler verdi. Kevin Costner’ın sahibi olduğu firmadan temizlik malzemeleri satın alınarak kampanyaya tanıdık ve güven veren bir sima dahil edilmiş oldu. Son yüzyılın en büyük çevre felaketi olarak adlandırılan bu olaydan BP %20’lik bir küçülmeyle kurtulmayı başardı.