Hepimiz yaşımızın gerekliliklerini yerine getiriyoruz. Yaşımız büyüdükçe sorumluluklarımız artıyor, ailemizin bize bakmasına gerek olmadan yaşamaya başlıyoruz. Kısacası kendi ayaklarımızın üzerinde duruyoruz. Fakat kendi ayaklarımız üzerinde durabilecek evreye gelmeden önceki yaşlarda hayata atılabilmemiz için, yoğrulmamız için gereken birçok şey var. Okula gitmek, sınavlara çalışmak, arkadaşlarımızla vakit geçirmek, ilgi alanlarımıza yönelmek, kendimizi bulmak… Bu saydıklarımız pek çoğumuz için sıradan ve normal yaşantımızdan kesitlere benzese de ülkemizin bazı kesimlerinde özellikle kız çocukları için bu saydıklarımız birer hayalden ibaret. 

Türkiye’de ve Dünya genelindeki pek çok ülkede kız çocukları yaşlarının gerekliliklerini yaşamak yerine ailesinin rızası üzerine kendisinden yaşça büyük bir adamla evlendiriliyor. Kendisi ailesi tarafından bakılıp korunacak yaştayken o başkasına bakmaya mahkum ediliyor. Dünya genelinde her 5 çocuktan biri 18 yaşından önce anne oluyor. Bu duruma farkındalık getirmek için de Snapchat sessiz kalmadı. 

Hepimizin bildiği üzere Snapchat’te birden fazla yüz değiştirme efekti olan filtreler var ve bunlar arasında çocuk efekti de mevcut. Bu özelliğini kullanarak çocuk gelinler konusunda farkındalık yaratmak isteyen Snapchat Türkiye, Goodroll ile ortak bir projeye imza attı. 

VMLY&R İstanbul tarafından hazırlanan ve Norr Film Prodüksiyon şirketinin yapımını üstlendiği projede reşit olmayan bir kız çocuğunun kendisinden yaşça büyük bir adamla evliliği konu alıyor. Adam çocuk filtresini kullanarak ‘’Bak aynı yaştayız’’ diyor ve ardından filtre kalkınca gerçekler ortaya çıkıyor. #Efektyok ve #Sessizkalma hashtagleri ile paylaşılan proje 24 saat boyunca Snapchat’te yayınlanarak kullanıcılarına ulaştırıldı. 

Kaynak için tıklayınız.