Greta Thunberg: Boş laflarınızla çocukluğumu çaldınız

İklim değişikliği hakkındaki eylemleri ile dünya çapında gündeme gelen İsveçli çevre aktivisti New York’ta katıldığı Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’ndeki duygusal konuşmasıyla dünya liderlerini iklim değişikliği konusunda yeterli adım atmadıkları için eleştiri yağmuruna tuttu. 

23.09.19 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) zirvesine katılmak üzere yaptığı İngiltere’den başlayan yelkenli yolculuğunun on beşinci gününde New York’ta karaya çıktı. Katıldığı zirveye Thunberg konuşmasına ‘’Sizi izliyor olacağız’’ sözleri ile başladı. Greta Thunberg, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ile altmış kadar dünya liderini boş laflarıyla çocukluğunu çalmak ve sözlerinde durmamakla eleştirip, iklim değişikliği konusunda gerekli adımların atılmadığını belirtti.

Türkiye de eleştirdiği ülkeler arasındaydı

Türkiye, Almanya, Arjantin, Brezilya ve Fransa ise bu protokolü imzalayan ülkelerden olduğu için genç aktivist tarafından şikâyet edildi. Türkiye bu sözleşmeyi yaklaşık 30 yıl önce imzalayarak çocuk hakları konusundaki yükümlülüklerini kabul etmişti. Türkiye, ayrıca çocuklara bireysel başvuru hakkı tanıyan ek protokole imza atan ülkeler arasında bulunuyor.

Küresel Karbon Atlası verilerine göre, en yüksek karbon emisyonu değerine sahip ülkeler %27 oranla Çin, %14,6 ile ABD, %6,8 ile Hindistan, %4,7 ile Rusya ve %3,3 ile Japonya iken, bu ülkeler şikayetin dayanağı olan Birleşmiş Milletler sözleşmesinin 2014 tarihli ek protokolünü imzalamadığından Greta bu ülkelere eleştiride bulunmadı.

Şikayet edilen ülkelerden; Almanya altıncı, Brezilya on üçüncü, Fansa sekizinci, Arjantin dokuzuncu sırada bulunuyor. Türkiye is bu sıralamada on beşinci sırada.

Türkiye’den Thunberg’e destek

Bilinçli Türk kullanıcılar ve sözleşmeden habersiz destek veren kullanıcıların sayısı göz ardı edilemeyecek seviyede.

Aynı zamanda 11 yaşındaki Atlas Sarrafoğlu, iklim eylemlerinin sembolü haline gelen Greta’nın eylem çağrısına sessiz kalmadı ve Türkiye’den karşılık verdi. “Greta haklı, zaman varken harekete geçmeliyiz.” diyen Atlas, tüm çocuklara 15 Mart günü İstanbul’daki Bebek Park’ına gelmeleri için çağrıda bulundu.

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-49804068

https://medium.com/@hemranida/çocuk-aktivist-atlas-i̇yi-korunmuş-bir-çevre-paradan-daha-güçlü-bir-miras-cf3b4c098895