General Motors şirketinin Pontiac marka otomobil departmanına gelen bir şikayet mektubu okuyanları şaşkına çevirmişti. Şikâyet mektubunda şunlar yazıyordu:

 “Size ikinci defa yazıyorum ve bana cevap vermemenizi anlayışla karşılıyorum çünkü yazdığım yazının çılgıncaolduğunu düşünebilirsiniz.

Fakat su bir gerçek ki ailemizde her aksam yemekten sonra tatlı olarak dondurma yeme alışkanlığına sahibiz. Ancak birçok dondurma çeşidi olduğu için her aksam yemekten sonra ne çeşit dondurma yiyeceğimiz konusunda ailecek karara varırız. Ben de markete gidip alırım.

Geçenlerde de yeni bir Pontiac aldım ve o zamandan beri markete gidip gelmem benim için bir sorun olmaya başladı. Ne zaman vanilyalı dondurma alsam, arabaya döndüğümde arabam çalışmıyor. Fakat başka çeşit dondurmaaldığımda, arabam gayet güzel çalışıyor.

Her ne kadar bu sorun size saçma görünse de bu konuda çok ciddi olduğumu bilmenizi istiyorum. Vanilyalı dondurma aldığımda arabam çalışmazken neden başka bir çeşit dondurma aldığımda arabam çalışıyor?

Okunduğunda ilginç ve komik bir o kadar da düşündürücü olan bu şikâyet ilk evrede umursanmayacak bir şikâyet mektubu olmasına rağmen General Motors yetkilileri bu şikâyet mektubunu bir kenara atarak, müşterinin sorusu da sonsuza dek yanıtsız bırakmak yerine, olayı araştırması için bir mühendisi görevlendirdi.

Mühendis, karşısında iyi eğitim almış ve iyi bir mahallede oturan araba sahibiyle tanışınca hem şaşırdı hem de şikayetini dalga geçmek amacıyla yazmış olamayacağını düşündü.

Mühendis, araştırmalarına bir süre devam etti. Her akşam yemeğinden sonra, araba sahibiyle birlikte dondurma almaya gitti. Bu süreçte olayın günün hangi saatinde olduğu, hangi tip benzin kullanıldığı ve gidip gelme süresi gibi ayrıntıları incelemeye aldı. Bir süre sonra vanilya dondurma almanın diğer çeşit dondurmalara göre daha kısa sürdüğünü fark etti.

Vanilyalı dondurma diğer dondurmalara göre daha çok tercih edildiğinden marketin arka tarafındaki dolaplarda olan dondurmaların aksine kasa yanına konumlandırılmıştı. Bu sayede vanilyalı dondurmayı almak diğer dondurmalara göre daha kısa sürüyordu. 

Mühendis arabanın kısa süre içerisinde dönüldüğünde neden çalışmadığını araştırdı. Araştırmalarının sonunda sorunun motor soğuduğunda devreye giren buhar kilidinden kaynaklandığını fark etti. Farklı çeşit dondurmalar alındığında geçen süre, motorun soğuması ve buhar kilidi devreye girmesi için yeterli oluyordu ve araba çalışıyordu. Fakat vanilyalı dondurmayı alırken geçen sürenin kısa olması motorun soğumasına olanak tanımadığından buhar kilidi devreye giremiyor ve arabayı çalıştırmıyordu.

https://www.topspeed.com/cars/car-news/pontiac-allergic-to-vanilla-ice-cream-ar39299.html