Ferrero firmasının senelik 10 milyar avroluk satış hacminin %20’sini karşılayan “Nutella” ayrıca dünya fındık üretiminin %25’ini tüketmekte, fakat geçtiğimiz günlerde sosyal medyanın kontrolsüz gücünün son kurbanlarından biri olmaktan kaçamadı.

Palm yağı çerçevesinde başlayan tartışmalar aslında geçtiğimiz yıllara dayanıyor. Avrupa Gıda Standartları Ajansı (EFA)’nın 200 derece ve üzerinde ısıtılan palm yağının diğer bitkisel yağlardan daha tehlikeli olduğunu belirtmesi ile başlayan tartışmalar Dünya Sağlık Örgütü’nün de aralarında bulunduğu otoriteler tarafından gündeme getirilmiş fakat bir yasak ya da kısıtlama uygulanmamıştır. Sosyal medyanın da olayın üzerine düşmesiyle İtalya başta olmak üzere kamuoyunda bir bilinçlenme görülmüş, Barilla gibi markaların reçetelerinden palm yağını çıkarmasına yol açmıştı. Nutella ise tadının bozulacağını iddaa ederek bu karardan kaçınmış ve satışlarında kısa sürede büyük düşüş seyir etmişti.

Nutella bu krizin ardından yaptığı açıklamada 50 senedir palm yağı kullandıklarını ve riskin palm yağının 200 derecede ısıtılmasından kaynaklandığını kendilerinin ise palm yağını sadece 80 dereceye kadar ısıttıklarını öne sürmüş ve bu denli tehlikeli atfedilen yağın kullanımına devam edeceklerini beyan etmişti. 

Türkiye’de Zenna tarafından yapılan ankette, her 100 kişiden 37’si bu krizden sonra nutella almayı tamamen durdurmuş 21’i ise Nutella almayı tamamen kesmiştir. Bu denli bir kriz uzun süre akıllara kazınacak bir algı oluşturmuş ve Ferrero’nun başını uzun bir dönem ağrıtacak gibi duruyor.

Dünya fındık üretiminin %70’ini sağlayan ve ülkemizin en büyük müşterilerinden Ferrero ise yaptığı açıklamalar ile kendilerine ve reçetelerine güvenen bir tutum sergilemiş aynı zamanda onları tercih eden kitleye güven aşılamıştır.