Başta Amerika olmak üzere neredeyse tüm dünya “Black Friday” in avantajlarından faydalanırken Avrupa, tüketim çılgınlığı ve çevre kirliliğinin sorumlusu olarak gördüğü e-ticaret devi Amazon’a karşı protesto başlattı.  

Geçen hafta Perşembe günü onlarca aktivist Fransa’da Amazon’un Paris merkezinin kuzeyinde yer alan Bretigny-sur-orge deposunda toplandılar. Ücretsiz ve hızlı nakliye servisiyle bilinen Amazon, “Black Friday”de de bunu korumak adına lojistik imkanlarını genişletme kararı aldı. Daha fazla kamyon ve jet ile hizmet vermeye başlayan Amazon, bu süreçte plastik kullanım oranını da artırdı. Dolayısıyla, bu durumun küresel iklim değişikliğini etkilemesi ve çevre kirililiği tehditi oluşturması bazı aktivistlerin ayaklanmasına neden oldu. 

“İklim için, istihdam için, genişlemeyi bırak, fazla üretimi durdur” gibi başlıklı afişlerin açıldığı isyan sırasında Lyon’da polislerin protestoculara karşı job ve kalkan kullandığı çatışmalar yaşandı. Diğer bir tarafta La Defeense’de yaklaşık 40 genç protestocu zincir oluşturarak büyük bir alışveriş merkezine girişleri engellemeye çalıştı. “Kapitalizmi yakalım, benzini değil” yazılı büyük bir pankartın asıldığı belirtildi.

Amazon Fransa temsilciliği buna karşılık BBC’ye verdiği röportajda; insanların protesto etme ve düşünce ifade özgürlüklerine saygı duyduğunu ancak çalıştıkları yerde şiddet eylemleri düzenlenmesine izin vermeyeceğini belirtti. 

“blockfriday” temasıyla yola çıkan eylemciler İspanya, Almanya’ dan sonra dünya çapında “Green Friday” akımının başlamasına ilham oldu. Ülkemizde bu konudaki farkındalığının vurgusunu yapan OXXO; “Black Friday kampanyalarına katılmak yerine sürdürülebilir bir dünyaya katkıda bulunmak istiyoruz/” mesajını verdi. 

Kaynak:

https://www.bbc.com/news/world-europe-50598575

https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-11-29/in-france-le-black-friday-turns-into-protests-against-amazon

https://m.yeniakit.com.tr/haber/avrupada-kara-cuma-tepkisi-protestocular-ortaligi-birbirine-katti-958866.html