Geçtiğimiz yılın Eylül ayında gerçekleşen İstanbul depremi ve devamında gelen büyük Elazığ depreminin ardından ülkemizde deprem yine önemli bir gündem konusu haline geldi. 1999 depreminden bu yana ülkemizde deprem gündemde olan bir konu olmadığı için deprem sırasında ve özellikle sonrasında nereye gidilmesi gerektiği hakkında kimsenin net bir bilgisi bulunmuyor. Yandex de uygulamasına bu büyük eksikliği giderecek yeni bir kategori ekledi. 

denetleyici, oyun, elektronik eşyalar, uzaktan içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Deprem gibi doğal afetler sonrasında gidilmesi gereken toplanma alanları Yandex Navigasyon’da yeni bir kategori olarak yer almaya başladı. Kullanıcılarına bu toplanma alanlarının listesine erişebilme, en yakındaki toplanma alanını görme ve o noktaya rota çizmek gibi imkanlar sağlayan uygulamanın yanı sıra Yandex Haritalar uygulamasında veya web servisinde de toplanma alanları araması yaptığınızda tüm lokasyonların bilgisine erişim imkanı sağlıyor. 

Doğal afetler sırasında en büyük sorunlardan biri haline gelen telefon bağlantısı ve internete erişim konusunu da ihmal etmeden tasarlanan özellik, Yandex Navigasyon’un çevrimdışı haritalar özelliği sayesinde internet erişiminizin olmaması durumunda bile toplanma alanlarına erişiminizi mümkün kılıyor. Kullanıcılar öncesinde internet erişiminin olduğu herhangi bir anda haritaları indir özelliği ile çevrimdışı haritaları indirdiği takdirde istedikleri zaman çevrimdışı da rota oluşturabiliyor. 

Konu ile ilgili açıklama yapan Yandex Türkiye Genel Müdürü Onur Karahayıt şunları söyledi: “Geçtiğimiz aylarda yaşanan İstanbul ve Elazığ depremlerinin ardından, güncel toplanma alanları bilgisine erişimde genel bir zorluk yaşandığı dikkatimizi çekti. Bu tarz afet durumlarında Harita ve Navigasyon uygulamalarımız ile kullanıcılarımızın bu bilgilere hızlıca ulaşabileceğini belirledik. İlgili kurumlarla başarılı bir iş birliği sonucunda bu verileri haritalarımıza işledik ve Yandex Navigasyon’un arama sayfasında da özel bir ‘Toplanma Alanları’ kategorisi açtık. Kullanıcılarımız önlem amaçlı olarak, kendilerine en yakın toplanma alanlarını görüntüleyebilir, dilerlerse ‘Yerlerim’ sekmesine kaydedebilir veya yakınları ile paylaşabilirler. Ayrıca kullanıcılarımız en yakındaki toplanma alanlarını internet erişimi problemi yaşansa bile ‘çevrimdışı haritalar’ özelliğimiz sayesinde görebiliyor olacak.”

Kaynak için tıklayınız.