Analiz yapmak hayatımızın her bölümünde işimizi kolaylaştıran ve atacağımız adımları sağlam kılan bir olgudur. Bir şeyi analiz etmek çok önemlidir özellikle bir iş yapıyorsanız veya yatırım yapıp oradan bir gelir bekliyorsanız başarıya ulaşma stratejileriniz den birisi de analizdir, iyi bir analizci hedefi genellikle tam ortadan vurur. İş dünyasına baktığımızda şirketler ve onların devasa yatırımları kötü bir analiz ve hatalı bir yatırımı kaldıramayacak kadar ciddi boyutlardadır. Bu yüzden bir şirketin Halkla İlişkiler departmanının işleyişi ve çalışanlarının profesyonelliği çok önemlidir. Halkla ilişkiler departmanının iyi analizcilere sahip olması çok önemlidir çünkü pazarlama iletişimi yapılacak hedef kitlenin ön eğilimlerinin onu etkileyen bireysel ve grupsal faktörlerin, hedef kitleyi oluşturan bireylerin demografik ve sosyokültürel özelliklerinin ve hedef kitlenin satın alma karar sürecini açıklayan satın alma modellerinin iletişimciler tarafından iyi analiz edilmesi gerekmektedir. Bu analizleri iyi yapıp hedef kitlenizi tam olarak belirledikten sonra hedef kitlenizi temsil eden gruplara çeşitli iletişim kanallarından ulaşmanız çok daha kolay olacaktır. Hedef kitle kendisine çeşitli iletişim kanallarından ulaştırılan mesajları kendi ön eğilimlerine göre algılıyor olduğundan dolayı onları iyi tanıyıp analiz etmek çeşitli iletişim araçlarının verimli kullanılmasında ve kitlenin ön eğilimlerine uygun mesajlar gönderilmesinde çok önemlidir. Kitleyi iyi analiz edip iletişim kanallarından onların ön eğilimlerine göre mesajlar gönderdiğinizde onlara ulaşmış olursunuz. Böylece hedef kitlenize yönelik yapılan faaliyetlerin sonucunda kendilerinden şirketinizin yararına olacak eylem ve düşünce değişimlerini görmeyi bekleyebilirsiniz. Bu adımların ardından yaptığınız ve ya yapacağınız pazarlama iletişiminin başarı olasılığı çok daha yüksek olacaktır, yani başarılı bir pazarlama iletişimi için analiz ve hedef kitleyi belirlemek hayati önem taşımaktadır.

Hedef kitleyi oluşturan grupların belirlenmesi de faaliyete geçmenizde ve analize koyulmanızda size fayda sağlayacaktır. Hedef kitle grupları iletişimcilere göre farklılık gösterebilmektedir. Bunlar temelde aynı olmak üzere çok ufak değişiklikler gösterir. Türkiye’de Halkla ilişkilerin temellerini atan ve bir Halkla İlişkiler duayeni ve uzmanı olan Betül Mardin’in hedef Kitleyi nasıl sınıflandırıldığını bakalım;

  • Kuruluşun çevresinde ki topluluk
  • Çalışanlar
  • Hammadde ve hizmet sağlayanlar
  • Banka ve yatırımcılar
  • Dağıtıcılar/Bayiler
  • Müşteriler, tüketiciler, hizmet alanlar
  • Politikacılar, medya ve kamuoyu önderleri (Lokomotifler)
  • Yeni nesil

Hedef kitlenin belirlenmesi ve bunun önemi ve hedef kitlenin listelenmesinin bir Halkla ilişkiler duayeni olan Betül Mardin’in yöntemiyle nasıl olması gerektiğini görmüş olduk. 

Kaynak