Karbon Ayak İzi Nedir?

Karbon ayak izi birim karbondioksit cinsinden ölçülür. Üretilen sera gazı miktarı açısından insan faaliyetlerinin çevreye verdiği zararın bir ölçüsüdür. En basit şekilde tanımlanacak olursa, küresel ısınmaya sebep olacak bütün aktivitelerin neden olduğu karbon salınımı da diyebiliriz. Her insan yaşadığı yere ve yaşam şekline göre farklı miktarda karbon salınımına neden olur.  Ve ardında izlerini bırakır. Yediğimiz gıdalar, ulaşım şekillerimiz, tükettiğimiz elektrik bakımından hepimizin karbon ayak izi farklı boyuttadır.

Karbon Ayak İzimizi Nasıl Azaltabiliriz?

Yaşadığımız çağ bizi tüketim çılgınlığıyla baş başa bıraktı. Her zaman fazlasını istiyoruz. Elimizdekilerle yetinemiyoruz. Bu çılgınlık doğaya fazlasıyla zarar veriyor ve her geçen gün de zarar vermeye devam ediyor. 

Günlük hayatımızda birçok işimizi daha hızlı ve verimli yapmak adına bazı adımlar atıyoruz. Ancak bu adımlarımızın arkamızda karbon ayak izlerimizi bıraktığını görmezden geliyoruz. Doğaya olan borcumuzu biraz da olsun ödeyebilmek için işe bazı alışkanlıklarımızı değiştirerek başlayabiliriz. 

-Araba kullanmak yerine toplu taşıma araçlarına, bisiklete veya yürümeye yönelebiliriz. 

-Araba kullanmamızı gerektirecek bir durum varsa aynı araçta birden fazla kişiyle seyahat edebiliriz. Böylelikle enerji tüketiminin minimum oranda olacaktır.

-Karbon ayak izini en çok artıran ulaşım yolu havayoludur. Mümkün olduğunca uçak seyahatlerimizi kısıtlayabiliriz.

Hibrit araçlar kullanabiliriz. Sürdürülebilir bir gelecek için önem arz eden hibrit araçlar henüz az kullanıcıya sahip olsa da karbon ayak izini azaltmak adına önemli bir seçenektir.

-Evlerimizde kullandığımız ampullerin tasarruflu ampuller olmasına dikkat edebiliriz. 

-Evlerimizin ısı yalıtımını güçlendirebiliriz. 

-Sığır ve kümes hayvanları sera gazı salınımında etkili olduğu için kırmızı et tüketimine dikkat edebiliriz. 

-Daha fazla ağaç dikebiliriz.

-Gıda, elektronik eşya, kıyafet gibi ürünlerin fazla tüketilmesi onların üretimini artıracaktır ve doğaya bıraktıkları karbon seviyesini yükseltecektir. Bu sebeple fazla tüketim alışkanlığımızdan vazgeçebiliriz. 

Gireceğiniz veriler doğrultusunda kişisel karbon ayak izinizi hesaplamak ve doğaya olan borcunuzu kaç ağaç dikerek ödeyebileceğinizi öğrenmek için tıklayınız.

Kaynak1 Kaynak2 Kaynak3 Kaynak4 Kaynak5