Okulların online eğitime geçmesi, home-office sisteminin yaygınlaşması veya kamusal alanların geçici olarak kapatılması gibi birçok tedbir ile sosyal hayata kısıtlamalar getiriliyor, insanların evlerinde kalması için gerekli tüm uyarılar yapılıyor. COVID-19 salgınının küresel bir tehdit haline geldiği bu dönemde gündemin sıkça konuşulan kavramlarından birisi de ‘’infodemi’’.

Milyonlarca kişinin takip ettiği Instagram, Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlarda yayılan; toplumda endişe, korku ve panik yaratan asılsız ve yanlış haberlere infodemik adı verilmektedir.

Fiziksel izolasyonun olduğu bu süreçte evde geçirilen sürenin artmasıyla sosyal medya da yaşamın temeli olarak daha çok önem kazandı.  Ancak gerçek bilgiye ulaşmaya çalışırken bilgi bolluğu mücadele edilmesi bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Birçok alanda farkındalığın yüksek olması gereken bu süreçte sosyal medyadaki asılsız bilgi salgını ve yaşanan duygu seli de hastalık kadar tehlike arz ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Ghebreyesus “infodemi” adı verilen aşırı ve asılsız bilgi veya haber salgınının, toplumda korku ve paniğe yol açarak, esas salgının yönetimini zorlaştırdığını ifade ediyor.

Virüs salgınını tamamen engellemek mümkün gibi görünmese de bilgi kirliliğini engellemek toplumun sorumluluğunda. Asılsız bilgilerle mücadelede aşağıdaki önerilerin uygulanması önemli bir yere sahip.

  1. Haberin kaynağını araştırın
  2. Haberin ve haberdeki içeriklerin tarihine dikkat edin
  3. Resmi kurumlardan gelen açıklamaları dikkate alın
  4. Haberi teyit eden diğer yerli ve yabancı sitelere bakın
  5. Kaynaksız, şüpheli, emin olmadığınız hiçbir içeriği paylaşmayın

Türkiye’nin en çok takip edilen online platformlarından biri olan Digitalage de okuyucuları ve izleyicileri bilgilendirmek ve infodemi ile mücadele etmek amacıyla ‘’koronavirüs günlerinde dijital yaşam’’ adlı video serisine başladı.

Sosyal medya şirketleri için doğru ve güvenilir bilgiye ulaşma konusunda her zamankinden daha tedbirli olunması gereken bir dönem.  Pinterest’in bu konuda aldığı önlem ise örnek verilecek bir nitelikte.  Platform kullanıcıları ‘’koronavirüs’’ ya da ‘’COVID’’ sözcüklerini aradıklarında bir uyarı notu ile karşılaşıyorlar.

Kaynak:

https://www.aa.com.tr/tr/analiz/koronavirus-salgininda-guncel-durum-ve-gelecek-tahminleri/1746687

https://www.campaigntr.com/koronavirus-ile-gelen-bir-baska-tehlike-infodemik/