Ebeveynlerin corona virüsü salgını nedeniyle oluşan panik ve kaygıları,çocukları nasıl etkiliyor?Uzman Psikolog Selin Karabulut ve Uzman Klinik Psikolog Emel Gürel’in tavsiyelerine kulak verelim.

ÇOCUKLAR EN YAKINLARINDAKİ YETİŞKİNLERİ ROL MODEL ALIRLAR.

Çocuklar, ömürlerinde daha önce karşılaşmadıkları durumları doğal olarak anlamlandıramıyorlar,bu yüzden nasıl tepki vereceklerini kendilerine en yakın yetişkinin davranışlarını referans alarak belirliyorlar.Bu sebeple ebeveynlere kendi tepkilerini daha dikkatli bir şekilde gözden geçirme sorumluluğu düşüyor.Anne babalar aşırı kaygılıysa, kaygı ile baş etmekte zorluk yaşıyorsa, alınması gereken koruyucu tedbirleri abartılı bir şekilde uyguluyorsa, çocukların sakin ve güvende hissetmeleri mümkün değildir.Özellikle medya aracılığıyla yayılan yanlış ve kaygı verici bilgiler bu dönemde anksiyeteyi tetikleyebilir.Bu bağlamda ebeveynlerin çocukları üzerinde baskı oluşturmadan,corona virüsü hakkındaki haber ve gelişmeler arasından gereksiz ve negatif endeksli olanlarına maruz kalmalarına engel olmalarında fayda var.Böylece çocukların zihinlerinin kirli ve yanlış bilgilerden uzak kalmasını sağlayabiliriz.Bunun yanı sıra çocukları yaşanan gelişmelerden soyutlayıp tamamen bilgi erişimlerini engellemekte bu dönemde sakıncalıdır.

ÇOCUĞUN SORDUĞU SORULAR DUYDUĞU KAYGIYI ELE VERİR

Corona virüs endişesinin yalnızca yaşla ilgili olmadığına, yetişkinler nasıl reaksiyon veriyorsa çocukların da o şekilde reaksiyon verebildiklerine değinen Uzman Psikolog Selin Karabulut,“Bu süreçte çocuğun psikolojisinin iyi analiz edilmesi gerekir. Çocuğun psikolojisinin nasıl olduğunu sorduğu sorulardan, sık sık endişeli cümleleri tekrar etmesinden, ‘Anne ben hasta mıyım, sen hasta olacak mısın, babam hastalanmayacak değil mi?’ gibi cümleleri tekrarlamasından anlayabilirsiniz” diyor.

“GÜNDELİK RUTİNE DEVAM EDİLMELİ”

Çocukların öngörülemeyen bir süre daha okuldan uzak kalacaklarına ve bu süre zarfında ebeveyleri tarafından,eğitim öğretim hayatlarından geri kalmamaları gerektiği yönünde baskı yapmadanbilinçlendirmenin öneminden bahseden Psikolog Karabulut, “Sosyal mesafe döneminde, çocuklarla birlikte evdeyken uyku ve yemek saatlerine dikkat edilerek, biraz ders yapıp biraz kitap okuyarak ya da birtakım masa ve zeka oyunlarından faydalanarak çocuklarla keyifli vakit geçirilebilir. Bazı çocuklar plan yapmaktan hoşlanabilir, birlikte haftalık bir plan oluşturulabilir. Gündelik hayattan çok fazla kopmadan hastalıktan, ölüm haberlerinden, savaştan, bilgi kirliliğinden ve birtakım diğer faaliyetlerden mümkün olduğunca uzak kalmaya çalışarak gündelik rutine devam edilmeli” önerisinde bulundu.

Çocuklar Corona Virüsü Hakkında Nasıl Bilgilendirilmelidir?

Elbette ki çocuklar corona virüsü hakkında bilgilendirilmelidir.  “Corona virüs, bize nasıl zarar verebilir”, “Hangi yollarla ve ne şekilde bulaşır”, “Hangi tedbirler alınmalıdır” gibi merak edilen ve kaygıya neden olan tüm olası durumlar, çocukların gelişim seviyelerine uygun biçimde konuşulmalı ve soruları cevaplandırılmaya çalışılmalıdır.Tehlike algısı çocuklarda yetişkinlere nazaran daha fazla panik yarattığı için,çocuğa gerekli önlemler alındığında bu virüsün kontrol edilebilir olduğu hatırlatılmalıdır.Ülkemizde televizyonlardaki corona ile ilgili yayınlanan zorunlu reklamlardanda hatırlarsınız ki,corona virüsünün alacağımız tedbirlerden daha büyük olmadığı vurgulanıyor,bu zorunlu yayınların metinleri yazılırken,çocukların da bu reklama maruz kalabilecekleri değerlendiriliyor.

Uzm. Klinik Psikolog Emel Güler ,Çocuklara Corona Virüsünü Bu Şekilde Anlatmanızı Tavsiye Ediyor;

  1. Çocuğun soru sormasına izin verilmeli, soruları geçiştirilmemeli, dikkate alınmalıdır.
  2. Çocuğun içinde bulunduğu durum hakkında ne düşündüğü ve nasıl hissettiği hakkında konuşmak önemlidir.
  3. Korku, kaygı ve endişe yaşıyorsa duyguları hakkında konuşmak, ifade edebilmesine olanak sağlamak gerekir.
  4. Bilgilendirme için corona virüs resmi çizilip görselleştirilebilir, şekli veya virüsün neye benzediği hakkında konuşulabilir.
  5. Görselleştirme için kukla veya oyuncaklar da kullanılabilir. Bu şekilde somutlaştırıldığında üzerinde konuşmak daha kolay ve eğlenceli olacaktır.
  6. Çocuklar için hazırlanmış video ve görseller araştırılarak uygun içerikli ve bilgilendirici olanlardan faydalanılabilir.

7.    Gazete veya dergilerden resimler kesip corona virüs albümü hazırlayarak, özellikleri, ne şekilde bulaştığı, korunma yöntemleri gibi merak ettiği tüm bilgiler eğlenceli bir şekilde çocuğa aktarılabilir.

KAYNAKÇA:https://www.ntv.com.tr/galeri/saglik/cocuklarincorona-virus-endisesi-nasil-giderilir,1NBWgmUsLEeJNCWqM2oMuA

https://www.posta.com.tr/corona-virus-cocuk-psikolojisini-nasil-etkiliyor-2245405