Gün geçtikçe artan coronavirüs tehdidi psikolojik olarak tüm toplumu derinden etkiliyor. Geleceğin belirsizliği ve kaybolan kontrol hissi ile stres, endişe, korku ve panik her geçen gün biraz daha artıyor.  En büyük önlemin sosyal mesafelendirme olduğu bu süreçte insanlar evlerde vakit geçiriyor ve çoğunlukla yaşanan bu negatif duygular ve hareketsiz yaşam tarzı da bağışıklık sistemi için de ayrı bir tehdit oluşturuyor.

Doğrudan solunum sistemine saldıran coronavirüsle yaşanan bireysel mücadelede belli hijyen önlemleri ve sağlıklı beslenme dışında da zihninize ve bedeninize iyi gelecek şeyler yapmak mümkün. Öncelikle belirtmeliyiz ki, farkındalığın ‘’nefes’’ olduğu bir dönem içine girdik ve nefes doğru kullanıldığında ise tüm bedenimize şifa olabilecek kadar güçlü ve etkili. 

Yoga felsefesinin de temellerinden birisi olan ‘’Pranayama’’ en basit ifade ile düzgünce yerleşmiş bir postürde (duruşta) nefes kontrolü anlamına gelmektedir.  Nefes sanatı olarak da bilinen pranayama felsefi anlamı ile sadece beden ve ruhu bir arada tutmaya yardımcı olmuyor aynı zamanda belli teknikler doğrultusunda vücuda alınan oksijen belli kimyasal değişikliklerin gerçekleşmesine yardımcı oluyor.

Doğru nefes tekniği ile bedende var olan enerji kanalları aktive ediliyor ve tüm hücrelere gerekli olan besin iletilmiş oluyor. Sadece solunum sistemi sağlığı değil doğrudan ve dolaylı olarak bedendeki tüm sistemler uyarılıyor. Nefesin diğer bir faydası ise; zihin ve irade kontrolünü sağlamasıdır. Nefesi üzerinde hâkimiyet kuran bir kişi hayatı üzerinde de kontrol sahibi olabilmektedir.

Bu yazımızda sizlerle gün içerisinde sadece 3 dakika uyguladığınızda etkilerine inanamayacağınız ‘’Nadi Shodhana’’ adı verilen nefes tekniğini paylaşmak istiyoruz.

Nadi, kanal; shodhana ise temizlenme anlamına gelmektedir ve bu nefes tekniği dengeleyici bir arındırma nefesi olarak da geçmektedir.

Nadi Shodhana Nefesinin Faydaları:

Bu nefes tekniği iki burun deliğinde farklı iki etkiye sahiptir.

  • Sağ burun deliğinden alınan her nefes sol beyin ile ilişkilidir. Sempatik sinir sisteminin aktif olduğu bu durumda zihin temizlenir, sakinleşir ve odaklanma becerisi artar. Kaygı ve stres daha kolay gerçekleşir.  
  • Sol burun deliğinden alınan nefes ise sağ beyin ile ilişkilidir ve parasempatik sinir sistemi aktive olmaktadır. Yorgunluk azalır ve bedensel enerji yükselir.
  • Bu sayede nefes dengelendiğinde kan akışı hızlanır, beden toksinlerden arınır, duygusal ve zihinsel sağlık için gerekli antijenler salgılanmış olur.
  • Bu nefes aynı zamanda boyun ve sırt ağrılarına da iyi gelmektedir.

Yoga felsefesinde; sol burun deliği sakin, serin, besleyici olan kadınsı enerjiyi; sağ burun deliği ise ısı, kuvvet, rekabet ve erkekliği temsil etmektedir. Bu nedenle bu nefes çalışması bedenimizdeki feminen ve maskülen enerjinin dengelenmesine yardımcı olur.

Nasıl Uygulanır?

  • Rahat bir pozisyonda oturun ve omurganız dik, başınız yere paralel olsun.  
  • Burnunuza hafifçe masaj yapın ve yüzünüzün rahatladığından emin olun.
  • Gözlerinizi kapatın ve önce iki burun deliğinizden yavaşça derin bir nefes alın ve verin.
  • Elinizi resimde gördüğünüz gibi; işaret ve orta parmak alnınızın ortasına koyun.
  • Başparmağınız ile sağ burun deliği, yüzük parmağı ile sol buruna temas ediyor olacak şekilde el hizanızı ayarlayın.
  • Nazik bir şekilde sağ burun deliğini kapatın ve soldan nefes alın.
  • Soldan nefes aldıktan sonra solu kapatın ve almış olduğunuz nefesi sağ burun deliğinden verin
  • Ve tekrar sağdan nefes alın daha sonra sağ burun deliğini kapatıp nefesi soldan verin. Tekrar soldan nefes alın.
  • Dönüşümlü nefes alıp-verme işlemini 3-5 dakika boyunca uygulamaya devam edin.
  • Nefes çalışmasını sol burun deliğinden verdiğiniz nefes ile bitirin.
  • ***Göğüs ağrısı, çok yüksek tansiyonu olan kişilerin ve yakın zamanlarda epilepsi nöbeti geçiren hastaların bu nefesi uygulaması önerilmemektedir.

Kaynaklar: