Corona salgını nedeniyle yetişkinler gibi, çocuklar da evlere hapsolmuş durumda. Çocuklar için de zorlu olan bu süreci; eğlenerek öğrenmeyi amaçlayan aktivitelerle atlatabiliriz.

Eğitimleri bile internet üzerinden alan çocuklar, evde kaldıkları zamanı tablet, telefon gibi teknolojik aletlerle geçiriyor. Bunun yerine ailecek birlikte vakit geçirmeyi sağlayacak birçok aktivite var. Tabi bu konuda ebeveynlere çok büyük iş düşüyor.

İşte evde kalan çocuklar için ailecek yapılabilecek 10 aktivite:

1) Çocuklarla mutfağa girin.

Hem yetişkinler, hem de çocuklar için boş vakti eğlenceli hale getirebilirsiniz. Hamurlar yoğurup, değişik şekillerde kurabiyeler fırına verip sonra da onları birlikte süsleyebilirsiniz.

2) Kutu oyunları oynayın.

Çocukların yaş gurubuna göre seçilecek kutu oyunlarıyla ailecek keyifli vakit geçirebilirsiniz. Dikkat gerektiren kutu oyunları, aynı zamanda zeka ve motor becerilerinin geliştirilmesinde fayda sağlayacaktır. 

3) Sessiz sinema keyfi yaşayın.

Çocuğunuzun yaş grubuna uygun olarak kategoriler belirleyip, kağıda yazarak, bir kutunun içine atabilirsiniz. Sırayla içinden çektiğiniz kağıtta yazanı sözcükleri kullanmadan, işaret diliyle anlatmaya çalışabilirsiniz.

4) Geri dönüşümü öğretin.

Evdeki karton, poşet, artık kumaş gibi materyalleri değerlendirerek çocuklarınızla onlardan yeni şeyler üretebilirsiniz. Örneğin; oyuncaklara elbise dikebilir, maske, kukla, kuş, gemi vs. gibi figürler yapabilirsiniz. 

5) Kendi oyun hamurunuzu yapın.

Oyun hamurlarına bayılan çocuklar için, evde hamur yapmak mümkün ve gerekli olan sadece un, tuz, yağ ve su. Gıda boyası veya meyve sularıyla da oyun hamurlarınızı renklendirebilirsiniz.

6) Hayal panosu hazırlayın.

Çocuğunuzun aklından ve kalbinden geçirdiği tüm hayalleri bir panoda toplayın. Okuma yazma bilen çocuklar hayallerini yazabilir, daha küçük yaş grupları da istediklerini resim çizerek ifade edebilir. Panoyu süslemek için; renkli kâğıtlar, çıkartmalar, artık kumaş parçaları ve fotoğraflar kullanabilirsiniz. 

 7) Kedi ve kuş evleri hazırlayın.

Corona virüsü nedeniyle bizler evde kalmak zorundayız. Kendimizi düşündüğümüz kadar, sokakta yaşayan dostlarımızı da düşünmeliyiz. Çocuklarınızla birlikte; onların sığınabileceği, korunabileceği yuvalar yapabilirsiniz.

8) Banttan parkurlar hazırlayın.

Evde sıkılan ve enerjisini atamayan çocuklarınız için evde küçük çaplı parkurlar hazırlayabilirsiniz. Yerlere yapıştıracağınız bantlarla yollar, oyuncaklarla da engeller hazırlayabilirsiniz.

9) Tuz ve una yazı yazabilirsiniz.

Okul öncesi yaş grubu çocuklara evde kalınan bu günlerde harf ve sayıları öğretebilirsiniz. Bir kaba tuz veya un doldurun. Vereceğiniz bir çubuk, pipet yardımıyla göstereceğiniz harf ve şekilleri tuza-una yazmalarını isteyebilirsiniz.

10) Eşya boyaması yapabilirsiniz.

Klasik boyamadan sıkılan çocuklarınızla seramik kupa, tişört ve yastık gibi başka eşyaları da boyayabilirsiniz. Bunun için kumaş ve porselen kalemlerine ihtiyacınız var. Çocuğunuzla hazırladığınız ürünler aynı zamanda ömür boyu saklanacak birer hatıra olacaktır.



http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/uzmanindan-evdeki-cocuklar-icin-aktivite-onerileri-1729344

https://www.hurriyet.com.tr/kelebek/hurriyet-cumartesi/evde-cocuklarinizla-yapabileceginiz-19-etkinlik-41473945

https://www.hurriyet.com.tr/aile/cocuk/oyun-ve-aktiviteler/cocuklarla-evde-yapilabilecek-12-aktivite-41479179