Günümüzde bir ürünü satmanın ötesine geçmiş olan pazarlama sektöründe güven önemi yadırganmayacak bir konumda bulunuyor. Artık bir ürünü alırken markanın size verdiği güven o ürünü alıp almamamız konusunda bizlere yön gösteriyor. O markanın müşterileriyle daha önce yaşamış olduğu sorunlar, bu sorunlara nasıl çözümler ürettikleri, müşterilerine olan genel yaklaşımları hepsi markanın sattığı ürünle bir paket halinde bizlere sunuluyor. Bu sebeple markaların güven konusunda dikkat etmesi gereken birkaç nokta var biz de sizlerle bunları paylaşmak istedik. 

kişi, poz, fotoğraf, grup içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu
  1. Kurduğunuz güveni koruyun.

Müşterileriniz üzerinde bir dönem güven inşa etmiş olmanız bu güvenin ömür boyu aynı şekilde devam edeceği anlamına gelmez. Yaşadığınız bir kriz, söylenilen en ufak bir söz bile yaratmış olduğunuz güveni yıkmaya yetecektir. Bu sebeple kurduğunuz her sene artarak yükselen uzun dönemli güven inşasına odaklanmanız müşterileriniz üzerindeki güveninizi korumanıza yardımcı olacaktır. 

2. Liderliği güven inşa etmek için kullanın. 

Markanızı iyi temsil eden bir lider her zaman güven sembolü olarak görülecektir. Hem müşterilerinizin gözünde konuşmasıyla, davranışlarıyla taht kurmayı başaracak hem de çalışanları peşinden sürükleyecek karizmatik bir liderin bu konuda rolü büyüktür. Eğer lider bunun kendisi için öncelik olduğunu gösterirse, firmadaki diğer kişiler de bunu otomatik olarak öncelik olarak görmeye başlayacak ve bu da dışarıya yansıyacaktır. 

farklı, çeşitli, insanlar içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

3. Güven Bankası Depozitosu oluşturun.

Dünya’nın en güvenilir en etik markası da olsanız güven depozitolarının olması gerekir. Yüzde 100 ya da yüzde 90 saf ve suçsuz da olsanız bir kriz veya sorun anında paydaşlarınızın bu durumu anlayışla karşılayıp size inanıp inanmamaları tamamen güven bankanızda bulunan eski davranışlarınıza bağlıdır. 

4. Doğru şeyi yapın.

Doğru şeyi yap çünkü o yapılması gereken doğru şeydir. Müşteriler iyi insanlarla iş yapmak ister. Eğer marka paydaşları için kullanacağı kaynaklar, verdiği sözleri yerine getirme gibi konularda samimi ve müşteri odaklı olursa bu o kişileri markanıza çekmenizi sağlayacaktır. 

tablo, ahşap, saat, oturma içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

5. Övünülecek çok şeyiniz olsa da tevazu gösterin.

Hiçbir marka paydaşları karşısında göz göre göre kendini kötülemez. Her konuda kendini en iyi gibi göstermeye çalışan bir markayı ise paydaşları gerçekçi bulmaz. Bu sebeple eğer bir başarı elde etmiş olsanız bile bunu kendini başarınız olarak değil de paydaşlarınızın da katkılarıyla gerçekleştirdiğinizi vurgularsanız bu onların kendilerini markanızın bir parçası olarak görmesini ve değerli hissetmelerini sağlayacaktır. Bu da arkasından güven faktörünü beraberinde getirecektir. 

Kaynak: 21. Yüzyılda Pazarlama Profesyonelinin Halkla İlişkiler El Kitabı