Koronavirüsünün en çok etkilediği alanlardan biris de lüks tüketim. Zengin kesim belirsiz gelecek içerisinde konumları korumaya çalışırken, pek çok işletme de bu kriz sürecinde ayakta kalmaya çalışıyor. Bu nedenle de ilk kesinti yapılan alan da lüks tüketim oluyor. Dünyanın en büyük lüks tüketim grubu LVMH, 2020’nin ilk 3 ayında geçmiş yıla göre %15’lik bir küçülme açıklarken, piyasa ikinci çeyrek için çok daha yüksek bir küçülme gerçekleşeceğini tahmin ediyor. Bu gelişmeler de şirketin kurucusu ve en büyük hissedarı Bernard Arnault’un servetine önemli etki ediyor. 

2020 başında dünyanın en zengin 3. insanı olan Arnault, 100 milyar doları aşan bir servete sahipti, ancak koronavirüs nedeni ile kısa sürede şirketlerinde yaşanan değer düşüşü nedeni ile Mart ile Nisan ayları içerisinde servetinde 33.1 milyar dolarlık bir düşüş oldu. Her ne kadar bu kağıt üzerinde bir düşüş olsa da piyasanın lüks tüketim üzerine olan beklentilerini de gösteriyor. 

Kriz sonrası tasarrufların artması, harcamaların kısıtlanması gibi davranışların yaygınlaşması beklenirken, bu da öncelikli olarak lüks üreticileri vuracak. Kısa geçmiş içerisinde Uzak Doğu pazarlarındaki büyüme ile ciddi ivme yakalayan lüks markaları koronavirüs ile önceki pozisyonlarını korumaya çalışacak. Burada siyasilerin kararları de önemli bir yer alıyor olacak. Çünkü geçtiğimiz hafta Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, ekonomik yardım isteyen iş adamlarının öncelikle sahip oldukları lüks arabalarını satmalarını istemişti. Bu da siyasetçilerin zor günlerde lüks tüketime nasıl baktıklarını gösteriyor.

Kaynak: https://www.hl.co.uk/shares/share-research/202004/lvmh-revenue-drops-as-shops-and-manufacturing-sites-shut