DORinsight, ‘‘Evde Çocuklarla Hayat’’ adlı araştırmasıyla ile karantina sürecinde evde kalan çocukların aileleri ile bir araştırma gerçekleştirdi.

21-22 Nisan tarihlerinde, 2735 ebeveynin Türkiye’yi temsilen online olarak katıldığı bu araştırmada anne ve babaların çocuklarına karşı sahip olduğu tutumlarla ilgili veriler dikkat çekici.

Araştırmada yer alan verilere göre,  karantina süreciyle değişen ev düzeni içerisinde ebeveynlerin yüzde 53’ü çocuklarına ekran kısıtlaması getirmediğini,  yüzde 47’si ise getirdiğini söyledi. Bununla beraber yüzde 52’si çocuklarıyla bilgisayar ya da televizyon başında her gün yaklaşık 1-3 saat arası zaman geçirdiğini, yüzde 37’si 3 saatten fazla, yüzde 1’lik kısım ise 1 saatten daha az bir zaman geçirdiğini belirtti.  Ayrıca katılımcıların yüzde 61’i karantina dolayısıyla çocuklarının uyku düzenlerinde bir değişim yaşandığını dile getirdi.

Çocuklara Salgın Eğitimi

’Çocuğunuza corona virüs hakkında ne anlattınız?’’ sorusunun karşılığında ebeveynlerin yüzde 80’i hijyen kurallarına dikkat edilmesinin, yüzde 77’si bir salgın hastalık yaşandığını ve önlemek adına evde kalınması gerektiğini belirtti. Anne-babaların yüzde 66’sı salgının yayılmasını önlemek adına okullara ara verildiğini, yüzde 57’si düzenli beslenme ve uykunun önemi üzerinde durduğunu, yüzde 49’u ise hastalığı tüm yönleriyle anlatarak çocuklarına bu konuda bilgi verdiğini söyledi.

Sokaklara Kısa Süreli Veda

Ebeveynlerin yüzde 89’u çocuklarına dışarıda arkadaşları ile oynamasına izin vermediğini, yüzde 56’sı çocuklarının bu karantina sürecinde ruh hali için ne mutlu ne de mutsuz olduğunu belirtti. Ayrıca yüzde 25’i çocuklarının mutsuz, yüzde 19’u ise mutsuz olduğunu düşünüyor.

Çocuklarla Kim İlgileniyor?

Katılımcıların yüzde 63’ü çocukları ile anne ve baba olarak eşit derecede ilgilendiğini, yüzde 21’i anne olarak tek başına daha fazla sorumluluk aldığını, yüzde 7’si baba olarak kendisinin daha fazla ilgilendiğini, yüzde 5’i çocuklarının kendi işlerini kendisinin hallettiğini, yüzde 4’ü ise aile büyüklerinin ilgilendiğini söyledi.

Artan Sorumluluklar

Ebeveynler yüzde 93’ü bu süreçte sorumlulukların daha fazla arttığını belirtti. Bu sorumluluklar ise, yüzde 69’u temizlik, yüzde 66’ı çocuğun ihtiyaçlarını karşılama, yüzde 58’i çocuğun eğitimi, yüzde 56’sı yemek, yüzde 32’si ise iş konularını kapsıyor. Katılımcıların yüzde 67’si ise kendilerine vakit ayırabildiklerini söyledi.

Anne-babaların yüzde 80’i karantina sürecinde çocuklarının psikolojisi/gelişimi için bir profesyoneli yardıma ihtiyaç duymadığını, yüzde 92’si her hangi bir destek almadığını, yüzde 75’i ise bu süreç bittikten sonra profesyonel bir destek almayı planladığını belirtti.

Kaynaklar