Şu an içinde bulunduğumuz Coronavirüs krizi sebebi ile iklim krizi konusu geri planda kalsa da son günlerde birçok olumlu gelişme gözleniyor. Uzmanlara göre salgın bitiminden sonra öncelikli konulardan birinin iklim krizi olacağı düşünülüyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisi ve Afet Yönetim Uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğu’na göre Coronavirüs tek başına hava kirliliğinin azalmasına büyük katkı sağladı. İstanbul’un yoğun trafiğinde egzoz gazlarındaki emisyonlar hava kirliliği ve solunum yolu hastalıklarına neden oluyordu. Kadıoğlu’na göre Coronavirüs fosil yakıtların iklime olan etkisini azaltmış oldu.

Hava kirliliğindeki etkilerin yanı sıra denizlerdeki canlı çeşitliliği de değişiklik gösteriyor. İnsanlar dış dünyadan kendilerini izole ettikçe doğa kendini yenileme fırsatı buldu.  Salgından sonra uzmanlar, denizlerdeki kirliliğin kısmen azalmasını ve denizdeki yaşam sayısı ve çeşitliliğin artacağını bekliyorlar.

Salgın bitiminde iklim krizi ile ilgili daha fazla çalışmalar yapılması söz konusu. Geçtiğimiz günlerde de yaklaşık 200 siyasetçi, şirket yöneticisi, sendika ve çevre örgütü temsilcisinin çağrısıyla bir kampanya başlatılmıştı. Bu kampanyanın hedefinde Avrupa Birliği’nin salgından sonra şekillenecek ekonomi politikalarında küresel ısınmanın merkezde olmasını sağlamak yer alıyor.

Kaynak1

Kaynak2

Kaynak3