‘’Coronavirus, Explained’’ belgesel dizisi dünyanın en çok tercih edilen çevrimiçi dizi ve film platformu  Netflix’te izleyicileri ile buluştu.

2018 yılında Netfix ve Vox’un iş birliği ile hayata geçirilen ve geniş kitlelerce beğenilen Explained belgesel serisi farklı ve güncel konularda izleyicileri bilgilendirmek amaçlı yaklaşık 20 dakikalık bölümler yayınlıyor. Şu an da içinde bulunduğumuz Covid-19 salgınını da tüm detaylarıyla anlattığı ‘’Coronavirus, Explained’’ belgeseli ile konularını genişletmeye devam ediyor.  26 Nisan’da ilk bölümü güncellenmiş haliyle yayınlanan mini belgeselin ikinci ve üçüncü bölümlerinin yaz aylarında devam etmesi planlanıyor. 

Oscar ödüllü 65 yaşındaki aktör J.K Simmons tarafından seslendirilen mini belgesel ilk bölümüyle izleyicilerden tam puan almayı başardı. Virüsün sadece Türkiye’de değil tüm dünyada yol açtığı etkileri göstermeyi amaçlayan belgesel, salgın sürecinin en başından beri yaşananları sansürsüz bir anlatımıyla izleyicilere aktarıyor. Bill Gates’in ve dünya çapında birçok virolojistin katkıda bulunduğu bu belgesel yaşanılan döneme derin bir bakış açısı katarak corona virüsün ne olduğunu anlamamıza yardımcı oluyor.

Coronavirus, Explained aynı zamanda tarihe de ışık tutan nitelikte. Tarih boyunca milyonlarla insanın ölümüne neden olan SARS ya da MERS gibi virüslerden yola çıkarak şuan ki durumun ne kadar ciddi olduğunun üzerinde duruyor. Çin’in Wuhan şehrinden tüm dünyaya yayılarak nasıl pandemi haline geldiğini karantina uygulayan ve uygulamayan ülkeler arasındaki farkı inceleyerek aktarıyor. Geçmişteki virüslerle mücadeleyi şu anki pandemi ile karşılaştırıldığında tüm dünyada başlatılan bilim, teknoloji ve sağlık seferberliği devam etse de aşının yakın bir zamanda bulunamayacağı öngörülüyor.

Belgeselde özellikle izleyicilerin dikkatini çeken konu ise Çin’in başlangıçta virüse karşı vurdumduymazlığının çarpıcı bir şekilde tüm gerçekliğiyle aktarılması. Salgın başlamadan önce bunun ciddi boyutlara ulaşma tehlikesinin olduğunu bildiren Wuhan Merkez Hastanesi’nde çalışan 33 yaşındaki Doktor Li Wenliag bu konunun kapatılması üzerine yetkililer tarafından tehdit ediliyor. Dünya Sağlık Örgütünü ’nün bunu bir kriz ilan etmesinden 3 hafta sonra ise neredeyse 114 bin kişi bu virüse yakalanıyor…

Coronavirus, Explained; virüsle mücadelede neler yapılabileceğinin üzerinde dururken  ‘’salgından sonra ne olacak sorusuna ‘’da izleyicilerle beraber yanıt arıyor.  Ülkelerin politik anlayışlarının salgın sürecini nasıl şekillendirdiğini gözler önüne seren belgeseli mutlaka izlemenizi tavsiye ediyoruz.

İşte Coronovirus, Explained Fragmanı:

Belgeselin tamamını izlemek için:

https://www.netflix.com/watch/81273421?trackId=13752289&tctx=0%2C0%2Cf8f3982278118ff4c9da1bc33c95df391d7680fe%3A7cffbe7462353f5847a3922b2874602bdaeaf440%2C%2C

Kaynaklar:

https://www.neoldu.com/coronavirus-explained-inceleme-39563h.htm