Koronavirüsü küresel ekonomiyi derinden sarsarken, pek çok şirket kendi duruma göre tedbirler almaya başladı. Özellikle çok büyük firmaların kontrolünde bulunan hızlı tüketim malları sektörü de önceliği zorunlu görmediği harcamalarda buluyor. Dünyanın en büyük iki hızlı tüketim malları firması olan Unilever ve P&Gkoronavirüs nedeniyle reklam harcamalarında büyük kesintilere giderek sektör için de önemli bir karara imza attı. Küresel olarak alınan bu karar ile reklamcılık sektörünün en büyük işvereni olan FMCG sektörü ciddi bir etki yaratmış oldu.

Krizin market harcamalarını tetiklediği konuşulsa da reklam harcamalarındaki kesintilerde ise iki farklı neden görülüyor. Öncelikle FMCG şirketleri kendi alanlarında çok farklı ürünler ile hizmet veriyor, ve bu ürünlerin hepsi krizden olumlu etkilenmiş durumda değil. Bir süre boyunca toparlanma beklenmeyen ürün kategorilerinde kesinti yapmak, şirketler için önemli bir maliyet kısıtlaması anlamına geliyor, ve bu nedenle ürün odaklı kesintiler görülüyor. 

Diğer yandan bazı market ürünlerine olan aşırı talep ve genel talep artışı da ürünlerin herhangi bir pazarlama kampanyasına ihtiyaç duymadan satılmasına neden oluyor. Burada da yapılan pazarlama harcamaları lüzumsuz görülüyor ve kesinti yapmak karlılığı artırmak adına bir strateji olarak kullanılıyor. 

            Her ne nedenle olursa olsun, reklamcılık sektörünün en önemli iş kaynağı firmalarından gelen kesintiler, krizin reklamcılığa ve benzer şekilde pek çok farklı sektöre de yansıyacağını gösteriyor. 

Kaynak: https://www.marketingweek.com/procter-gamble-doubles-down-marketing/