Türkiye′de Spotify ve FOXplay′e erişim engeli gelebilir | TÜRKİYE | DW |  12.10.2020
Türkiye’nin ve dünyanın en çok kullanılan müzik uygulamalarından Spotify, Türkiye’de lisans sorunu ile karşı karşıya kaldı. İnternet üzerinden belirli bir telif modeli ile yayın yapan Spotify, Türkiye’de yerleşik bir şirket ile hizmet vermediği için devletin yayın denetleme organı Radyo ve Televizyon Üst Kurumu (RTÜK)’ndan ihtar aldı.
Türkiye’de yer alan regülasyona göre, kitle yayını yapan her şirketin yayın lisansına sahip olması gerekiyor. Spotify yayınını internet üzerinden yaptığı için uzun süre bu regülasyonları aşabilirken RTÜK’ün internetten yayın yapan tüm kuruluşlara lisans başvurusu yapmaları için ihtar göndermesiyle, Spotify’da bu durumdan etkilendi. “Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmeliğin ‘İnternet ortamından yayın lisansı almadan yapılan yayın hizmetleri’ başlıklı 10 uncu maddesi kapsamında” yayınlanan uyarıda Spotify’a 72 saat başvuru süresi verildi.
Türkiye’de geniş bir kutlanıcı olan şirket, hızlıca RTÜK ile iletişime geçerek gerekli dökümanları hazırlayıp lisans başvurusunu yaptı. Bunun ötesinde şirket 2021 yılında Türkiye’de temsilcilik açacağını ve Türk bürokrasisi ve kullanıcıları ile doğrudan etkileşimde olacağını belirtti.
Spotify’ın bu reaksiyonlar ile birlikte Türkiye’de daha derin denetimlere tabi olacağı söz konusu. Önceden içerik konusunda kısıtlamaları olmayan firma, lisans alması ile birlikte tüm içeriklerden sorumlu olarak RTÜK’e rapor verecek. Olası zararlı içeriklerin olması durumunda da cezai işlemlerden sorumlu olacak. Aynı zamanda Türk regülasyonlarının aldığı kararlara göre de platformun düzenlenmesi gerekecek.
Lisans işlemlerinin belirli bir ücret karşılığında yapılması ve düzenli olarak ödemelerin olması Türkiye’deki müşterilerde ek zam ile ilgili merak uyandırırken, şirketin lisanslama bedelini müşterilerine yansıtmaması bekleniyor.

Kaynak için tıklayın