Günümüzdeki teknoloji alanındaki gelişmeler tüketicileri yeni teknolojik ekipmanlar edinmesine zorluyor ve bu ekipmanların başında kişisel bilgisayarlar bulunmakta. Özellikle Covid salgını yüzünden eğitimin Online şekilde yürütülmesi ile birlikte kişisel bilgisayar talebin en büyük bölümünü oluşturuyor. Ancak, genel olarak piyasalara bakıldığında kişisel bilgisayarlar satışlarında fark edilir bir düşüş var. Bu tablonun arkasında peki ne var ?

HP, Apple, Samsung gibi büyük üreticilerin bilgisayarları Dolar kuru üzerinden işlem görüyor ve kur fiyatlarındaki artış anlık olarak elektronik fiyatlarına yansıyor.  Öyle ki 2015 yılında 1500 TL ye alınabilen bir dizüstü bilgisayar, günümüzde kurun etkisi ile 3500 TL ye satılmakta. Bu durumda tüketicilerin alım gücünü olumsuz etkilemekte ve piyasada yaklaşık yüzde 40 bir düşüşe sebep olmakta.

Eğer kişisel bilgisayar satışlarındaki bu eğilim devam ederse, birçok üretici marka bu durumdan olumsuz etkilenecek ve sorunun ciddiyeti artacaktır. Sorunun önüne geçilmesi için çeşitli önerilerde bulunmaktadır. En etkili olacağı düşünülen öneri ise Dolar / Türk lirası kurunu belli bir oranda sabitleme.


Kaynak için tıklayınız