Çin’in Wuhan kentinde 2019 Aralık ayında çıkan Covid-19 coronavirüs salgını ile tüm dünyayı etkisi altına aldı. Tüm dünya kendini evlerine kapattı. İnsanlar işlerinin çoğunluğunu evden bilgisayarları üzerinden ilerletti. Herkes kendini bir anda dijital dönüşümün içerisinde buldu. Dijitale geçen işletmeler ise çalışan personel sayısı azaltma, şubelerini kapatma gibi olumsuz durumlarla karşılaşırken, gelirlerinin de bir kısmını ya da tamamını kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldılar. Güncel araştırma ve çalışmalar ise pandemi döneminde Türkiye’deki dijitalleşme süreçleri hakkındaki detayları ortaya koydu.

Yapılan araştırma verilerine göre Türkiye’de dijital medya ve reklam yatırımları geçen yıla oranla %159 arttığı görülüyor. Bu dönemde yapılan medya ve reklam yatırımları geçen yıla oranla yüzde 45 artarken, dijital medya yatırımlarındaki büyüme yüzde 159’u bularak dijitalin kazandığı öneminin altını çizdi. Hazırlanan raporda belirtilen 3 milyar 479 milyon TL’lik yatırımın %33’ünü gösterim ya da tıklama bazlı reklamlar, %19’unu video, %42’sini arama motoru, %2’sini ilan, %5’ini ise diğer yatırımlar oluşturdu. Ayrıca mobilin dijital reklam yatırımlarından aldığı pay yüzde 71,6’ya çıkarken, programatik reklamlar ise yüzde 81,4 oranına ulaştı.

Dijitalleşmede başarılı gelen kategoriler; tekstil, mobilya, gıda ve ev ürünleri oldu. Markaların sosyal medyadaki başarısını ölçen Social Brands in yaptığı ölçümler sonucunda başarılı markaların sektörlerini ortaya koydu. Social Brand göre ilk 3 aylık dönemde tekstil, mobilya, gıda ve ev ürünleri alanlarındaki markaların öne çıktığı görülüyor. Ayrıca Türkiye’deki işletmelerin ağırlıklı kısmını oluşturan KOBİ’ler ise, dijitalleşme konusunda belki de uzun süredir kendilerinden beklenen adımı coronavirüs pandemisi ile attılar. 

Bu konuyla alakalı gelişmeleri takip eden ve değerlendiren SEM Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yılmaz, “Pandemiyle birlikte eve geçirilen sürenin artması ve mağazaya gidip alışveriş yapma konusunda bir hassasiyet oluşmasıyla, tüketiciler için dijital hayatın her alanına sirayet etti. Dijital yatırımların inanılmaz bir oranda büyüğünü görüyoruz. Hizmet verdiğimiz markaların bütçesinde yaklaşık 3 kat bir artış oldu. Özellikle brick & mortar olarak tabir edilen fiziksel mağazalara sahip markalar, önceki döneme kıyasla dijital yatırımlarını 6 kat büyüttüler. Bu süreçte özellikle markalarımızın tamamında dijital iletişim takibinde artış gördük. Dijital ile ilgili tüm ihtiyaçlar, markalar tarafından önceliklendirilir. Yapılan bu önceliklendirmeler ve tüketicilerin dijitale odaklanması sonucu, tüm dijital kanallarda performans artışı yaşandı” dedi.

Ayrıca dijitale yapılacak olan yatırımın pandemi ile sınırlı kalınmayacağı ve 2021 yılında da devam edeceği düşünülüyor.

Kaynak için Tıklayınız.