Koronavirüsü aşısının bulunması dünyada büyük sevinçle karşılaştı. Son dönemlerde insanlığın karşılaştığı en büyük sorunlardan olan Covid-19 için farklı firmalar çözüm geliştirmeye çalışırken, ilk olumlu sonuç Alman BioNTech ile Pfizer ortaklığında gerçekleşti. Firmanın ürünlerini yıl sonuna kadar kullanıma hazır hale getireceği belirtilirken, tüm dünyada devletler ürünü almak için sıraya girdi.

Aşının bulunması kadar sevindirici olan ise bu keşfin bir rekabet unsuru olarak değil, dünyanın ortak sorunlarına çözüm bulan bir ürün olarak görülmesi oldu. Pfizer firması ürünü olabilecek minimum fiyattan satarak sorunların düzelmesine katkıda bulunacağını belirtirken, devletlere ayrımcılık yapılmayacağını açıkladı.

Bu olumlu algı ile Pfizer ve BioNTech firmaları yaptıkları buluşu kendileri için bir rekabet avantajına çevirmek yerine, toplum faydasına kullandıklarını göstermiş oldu. Farklı firmalardan da tebrikler alan mucit firmalar, yaptıkları açıklamalarda da üstünlük ve emek gibi faktörleri vurgulamak yerine, insanlığa çözüm sunmanın bir görev olduğunu belirtti.

Genellikle ilaç sektöründe yapılan PR çalışmaları teknik üstünlüğü vurgularken, Covid-19 aşısında ise bu algı yerini paylaşım ve birlikteliğe bıraktı.

Kaynak: https://www.prnewsonline.com/Moderna-Pfizer-vaccine-collaboration