İnternetten kartlı ödemeler yüzde 52 artarken, temassız ödemeler 210 milyon TL'ye ulaştı

Pandemi ile artan internet alışverişi, ödeme sistemleri üzerinde de önemli artışlara neden oldu. Bireylerin daha fazla temas sahibi olan nakit para kullanmak yerine alternatif ödeme sistemlerine ilgi göstermesi, bu alanda da önemli fırsatlar doğurdu. Kredi kartı hala en çok kullanılan alternatif ödeme metodu iken, Türkiye’de kullanımda olan kredi kartı sayısı 74,8 milyon adete ulaştı. Bu rakamlar ile kredi kartı sayısında geçtiğimiz yıla göre %8’lik bir artış oldu. 

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre kredi kartı ile yapılan ödemeler Ekim ayında 91,2 milyar TL’ye ulaşırken, geçtiğimiz yıla göre %23’lük bir artış görüldü. Bu da nakitten karta geçişi gösteren önemli bir gösterge oldu.

İnternetten yapılan kartlı ödemeler ise daha da büyük bir artış yaşadı. İnternette kartlı ödemeler, geçen yılın aynı ayına göre %52 artış göstererek 25,1 milyar TL’ye ulaştı. İnternetten kartlı ödemeler bu rakam ile toplam kartlı ödemeler içerisinde %25’lik bir paya sahip oldu. Bu da geçtiğimiz yıl %18 olan bu oranın yüksek hızda arttığını gösteriyor. 

Fiziksel ödemede ise artan bir trend ise temassız ödeme seçeneği. Pandemi ile birlikte 4 kat artan temassız ödeme sayıları 2020 Ekim ayında 220 milyon işlem sayısına ulaştı. Bu rakam geçtiğimiz sene 55 milyon adetti.

Kaynak İçin Tıklayın