Typing on computer with Braille writer

Engelli bireyler toplumumuzun önemli bir parçasını oluşturuyor, ancak pek çok toplumsal pratikte kendilerine yer bulmakta zorlanıyor. Bir ürünün lansmanı yapıldığında, bir seçim kampanyası yaratıldığında, bir iletişim süreci yürütüldüğünde görme engelliler, işitme engelliler veya diğer engelli gruplarına yönelik içerikler eksik bırakılıyor. Tüm bunlara paralel olarak da halkla ilişkiler çalışmaları da genellikle engelli kesimi dışlayarak kurgulanıyor. Bu da kampanyaların önemli bir kesime ulaşmaması anlamına geliyor.

PR kampanyalarının daha etkili olması için farklı stratejiler mevcut. Günümüzde teknoloji sayesinde farklı kabiliyetler gelişiyor, bu sayede herkese uygun seçenekler yaratılabilir. Örneğin görsel olarak yaratılan bir kampanya, sesli uygulamalar aracılığı ile görsel engellilere erişebilir, ancak bunun yapılması için kampanya içeriğinin tamamen sesli olarak da tasarlanması gerekiyor. Ya da işitsel sorunları olanlar için görsel işaretlemeler ile kampanyalar anlaşılabilir hale getirebilir. Bu tip süreçler ek iş olarak görülse de, eriştiği kesim açısından önemli bir değer yaratma imkanı sunuyor. 

Teknolojinin verdiği imkanlar, hedef kitleleri daha iyi anlama için de önem taşıyor. Yapılan araştırmalar, engelli bireyler için daha basit yazı tiplerinin kullanılmasının ve yazı büyüklüklerinin doğru ayarlanmasının, kampanyanın anlaşılması için faydalı olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte içeriklere, engel durumuna göre açıklamaların eklenmesi de anlaşılabilirliğini artırıyor. Örneğin, işitme engelliler için video içeriğe açıklama linki eklenmesi detaylı bir açıklama imkanı veriyor. Veya sesli olarak butonlar ile açıklamaya yönlendirme benzer etkileri yapıyor. 

Kaynak İçin Tıklayın