Restoranlarını ve menülerini görme engelliler için erişilebilir kılmak isteyen McDonald’s Türkiye, böylece görme engelli müşterilerinin tercih süreçlerini özgürleştirmek istiyor. 

Görme engellilerin kafeler ve restoranlarda daha kolay bilgi edinmelerini ve bu yerlere daha kolay ulaşmalarını sağlamayı amaçlayan BlindLook, McDonald’s Türkiye ile iş birliğini hayata geçiriyor. Bu iş birliği ile görme engelli dostu bir marka olma yolunda büyük bir adım atan McDonald’s Türkiye aynı zamanda bu iş ile birlikte hızlı servis restoranları alanında öncü bir marka oldu.

BlindLook akıllı telefonlara indirilen uygulama veya blindlook.com internet sitesi üzerinden sağladığı hizmet ile görme engelli bireyler için en yakın engelsiz restoranı buluyor, bu restorana yol tarifi sağlıyor ve sipariş öncesi menüler sesli olarak okunuyor. 

Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre Türkiye’de 1 milyon, dünya genelinde ise 284 milyon görme engelli yaşıyor. Görme engelli bir birey olan Sadriye Görece ve yakın arkadaşı Cihat Ersin Aydın tarafından kurulmuş olan BlindLook’un vizyonu “Herkes İçin Erişilebilir Bir Dünya”. Hedefleri ise sosyal hayatı tüm engel grupları için eşit ve erişilebilir kılmak. Bu hedef doğrultusunda başlattıkları “Ses Ol” isimli proje ile ilk olarak restoranları ve menüleri görme engelliler için erişilebilir kılmaya çalışıyor.

Görece ve Aydın, görme engellilerin bir restorana gittiklerinde menüden özgürce seçim yapmak istediklerini söyledi, ve uygulamayla ilgili olarak şunları eklediler; 

Görme engelliler, evden çıktıklarında kaybolma korkusu yaşıyor, navigasyon hizmetlerinin yetersiz olması sebebi ile yalnız gezemiyor. En çok da toplum baskısına maruz kalıyorlar. Bu nedenle kimsenin yardımına ihtiyaç duymadan kendi seçimlerini yapabilecekleri, sosyalleşebilecekleri yerleri seçiyorlar. Bir restorandan mutlu ayrılmanın ilk adımı memnun kalacağınız siparişi vermektir. Doğru siparişin anahtarı ise menüye hakim olmaktan geçer.”

“Engelleri BlindLook ile Kaldırdık”

McDonald’s Türkiye Pazarlama Direktörü olan Elif Göktaş yapılan bu iş birliği ile ilgili olarak şunları dile getirdi; 

“Görme engelli bireylerin özgürce hayatın içinde yer alabilmeleri için yaptığımız bu çalışmayı çok değerli buluyorum. Türkiye’de insanların %91’i yemek yiyerek sosyalleşiyor. Bu oran bu kadar yüksekken, görme engelliler sosyal hayatlarında başkalarına bağlı kalmadan kendi seçimlerini yapmak istiyor. McDonald’s olarak BlindLook ile yaptığımız iş birliği ile büyük bir adım attık. Teknolojinin bizlere sunduğu imkanlardan faydalanarak engelleri kaldırdık; çünkü engelli bireylerin de herkes gibi yaşama haklarını özgürce kullanabilmelerini istiyoruz.”

Bunlara ek olarak Elif Göktaş’ın belirttiğine göre, ilk adım olarak İstanbul’daki 100 restoran BlindLook sistemine tanımlandı. İlerleyen zamanda proje tüm restoranlarda hayata geçirilecek. 

Peki BlindLook Nasıl Çalışıyor? 

Akıllı telefonlara indirilen bir uygulama veya blindlook.com internet sitesi üzerinden görme engelli bireyler için yakınlardaki engelli dostu erişilebilir mekanları listeleyen BlindLook, doğruluğundan şüphe duyulmayacak bir yol tarifi ve seyahat yönlendirme rehberi hazırlıyor. Seçilen restorana ulaşıldıktan sonra, fiziksel menülere bağımlı kalmadan sesli olarak okunan menüden seçim yapıp sipariş verilebiliyor.

Haberin kaynağı için tıklayınız.