Facebook, dünyanın en büyük sosyal medya şirketi ve alanının yaratıcısı olarak görülüyor. Şirket pazarı yaratan kurum olarak, pozisyonundan da ciddi derecede faydalanıyor. Şirket sahip olduğu kaynaklar ile dünyanın en çok kullanılan mesajlaşma uygulaması Whatsapp ve son dönemin popular görsel paylaşım mecrası Instagram’ın da sahibi durumda. Ancak Facebook’un farklı platformlar ile milyarlarca kişinin bilgilerine sahip olması, Amerika’da rekabet kurumu tarafından uygun bulunmadı. Şirketin kendi sektöründe ciddi bir monopoli oluşturduğu ve bu nedenle kullanıcıların çok fazla verisine sahip olduğu gerekçesiyle suçlanıyor. 

Amerikan Ticaret Komisyonu’nun hazırladığı dosyaya göre, Facebook sosyal mecralar aracılığı ile kullanıcıların hem özel hayatlarına hem de mesajlaşmalar ile çok daha derin bilgilere sahip oluyor. Bu durumun bireyler için gizlilik sorunu içerdiğini belirten komisyon, Facebook’un elindeki güçlü platformları satması gerektiğini belirterek mahkemeye başvurdu. Komisyonun dosyasında yer alan diğer önemli konu ise Facebook’un elindeki platformları kullanarak diğer firmaların rekabetini engellemesi. Çok geniş bir kitleye farklı hizmetler sunduğu için farklı açılardan kullanıcıları kendisine bağlayan Facebook için, iletişim ve sosyal mecraların rekabetini öldürdüğü gerekçesiyle de suçlamada bulunuldu.

Ticaret Komisyonu’nun tavsiyesi ise şirketin mesajlaşma uygulaması Whatsapp’ı satması yönünde. Çünkü bu platformdaki veriler sosyal mecralar ile birleştiğinde Facebook için avantajlı bir reklam ve bilgi temeli sağlıyor. Bunu önlemek için de firmanın, Whatapp’ı elinden çıkarması isteniyor.

Kaynak: https://www.reuters.com/article/us-tech-antitrust-facebook/facebook-faces-us-lawsuits-that-could-force-sale-of-instagram-whatsapp-idUSKBN28J2UL