5G altyapısı, internet teknolojilerinin daha da geniş alanlara taşınabilmesi için yüksek hızlı erişim sağlıyor. Dünyada yaygın olarak yatırımlar yapılırken, sektörler de gelişecek dinamiklere kendilerini hazırlıyor. 5G’nin en çok etki yapması beklenen sektörlerden birisi olan medyada ise, ciddi bir altyapısal değişiklik öngörülüyor.

            ABI Reseach firmasının yaptığı araştırmaya göre, 2024 yılına kadar 5G teknolojisi medya alanında 70 milyar dolara yakın bir değişim gerçekleştirecek. Bu değişikliğin temelinde ise bulut bilişim dönüşümü ve oyun alanındaki gelişmeler olacak. Araştırmaya göre medya alanında tüm sistemler bulut bilişime geçerek medyayı daha erişilebilir ve interaktif hale getirecek. 5G ile birlikte uydu temelli medya iletişimi ortadan kalkarak, tamamen internete dayalı bir model kurgulanacak. Bu modelden de en çok internet altyapısına dayalı ilerleyen medya kanalları faydalanacak. Youtube ve Netflix gibi kanallara olan ilginin hızla artması beklenirken, televizyon gibi mecralara olan ilgi ise azalacak. 

            5G’nin getireceği bir diğer yenilik ise medya alanındaki rekabette olacak. Eskiden yüksek yatırımlar nedeniyle medya alanında girmenin zor olması, az sayıda büyük oyuncunun kontrolünü sağlarken, 5G sistemleri, medya sahipliği için gerekli olan yatırımları ortadan kaldıracak. Çünkü sektörde yer alan oyuncular bulut temelli sistemlere geçerek kullandıkları kadar öde modeliyle hizmet verebilecek. Bu da daha rekabetçi bir sektörün ortaya çıkması için ön ayak olacak.

Kaynak: https://www.prnewswire.com/news-releases/5g-will-transform-the-media-landscape-and-enable-over-us69-billion-in-revenues-to-cloud-gaming-and-cloud-video-by-2024-301062084.html