Hitachi markasıyla üretim ve pazarlama faaliyeti yapacak olan yeni şirketin, Arçelik’in küresel büyümesine güç katması hedefleniyor

Arçelik, veriye dayalı organizasyon dönüşümü için AWS'yi seçti

Arçelik, dayanıklı tüketim sektöründe Güneydoğu Asya pazarının öncülerinden Hitachi GLS ile ortak şirket kurmak üzere anlaşma imzaladı.

Arçelik’in ve  Hitachi GLS’nin marka gücünü bir araya getirecek olan yeni şirket, Hitachi markalı ürünleri Japonya hariç, dünyanın tüm ülkelerinde tüketicilerle buluşturacak.  Kurulacak olan yeni şirkette, Arçelik’in yüzde 60, Hitachi GLS’nin  ise yüzde 40 oranında payı bulunacak. Ortaklık anlaşması, 16 Aralık’ta, Koç Holding, Arçelik, Hitachi Ltd. ve Hitachi GLS’nin katıldığı sanal olarak gerçekleşen bir imza töreniyle hayata geçirildi. Hitachi GLS’nin, Çin ve Tayland’da bulunan, 3 bin 800 çalışanı bünyesinde bulunduran 2 üretim ve 10 satış şirketi, yeni kurulacak olan şirkete devredilecek. Kapsamı 300 milyon doları bulacak  işlemin 2021 yılının ikinci çeyreğinde gerçekleşmesi planlanıyor.

Tayland ve Çin’deki üretim kapasitesi yıllık 3 milyon

 Arçelik konuya ilişkin Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP)  bir açıklama yayımladı. Bu açıklamaya göre, Hitachi GLS, 12 şirketini ve bu şirketlerdeki ev aletleri iş kolunu Hollanda’da kuracağı yeni şirkete devredecek. 

 Tayland ve Çin’deki şirketler genel olarak elektrikli süpürge, pirinç pişirici, su pompası, klima, buzdolabı ve çamaşır makinesi satıyor ve üretim kapasitesi yıllık olarak toplam 3 milyon olduğu açıklandı. KAP’taki duyuruda ayrıca devralınacak Hitachi ev aletleri iş kolunun 31 Mart 2020 tarihinde sona eren mali dönemindeki  konsolide net cirosu yaklaşık 1 milyar dolar olduğu da ifade ediliyor.

 KAP’taki açıklamada Arçelik’in Hitachi ile marka lisans sözleşmesi imzaladığı da aktarılıyor. Sözleşmeye göre, yeni şirket, “Hitachi” markasını Japonya hariç dünya çapında kullanım hakkı için Hitachi GLS’ye lisans ödemesi yapacağı ve en az 15 yıl boyunca geçerli olmak üzere, 10’ar yıllık dönemlerde yapılacak müzakerelerde, tarafların koşullarda anlaşmasına bağlı olarak 40 yıla kadar marka kullanım hakkına sahip olabileceği belirtiliyor. Açıklamada ayrıca yeni şirketin yönetim kurulunun beş kişi olacağı ve kişilerden üçünün Arçelik’in adaylarından oluşacağı yönünde de bilgi veriliyor.

Kaynak: https://www.fortuneturkey.com/arcelik-hitachi-global-life-solutionsi-satin-aliyor