E spor (veya elektronik sporlar), rekabetçi video oyunlarını tanımlamak için kullanılan bir terimdir. E-sporun rekabetçi olması (insana karşı insan) ve genellikle geleneksel sporlar gibi ilgi çekici bir izleyici unsuru olması açısından standart video oyunlarından farklıdır.

Espor turnuvaları genellikle nakit ödül için birbirleriyle yarışan amatör veya profesyonel oyunculardan oluşur. Örneğin, League of Legends, sanal bir savaş alanında beş oyuncuyu diğer beş oyuncuyla karşı karşıya getirirken, Call of Duty ve Counter-Strike gibi atıcılar da rekabetçi bir şekilde oynanabilir.

Esporu, beceri ve profesyonelliğin kutlandığı rekabetçi bir video oyunu olarak düşünün. Bu seviyede oynayan profesyonel oyuncular, profesyonel bir futbolcu veya sporcunun kendi alanlarında yapacağı gibi, oyunları içten dışa bilirler.

Nasıl Oynanır? Avantajları Nelerdir?

Oyuncular, birbirlerine karşı (FIFA ve Street Fighter gibi oyunlarda) veya takımlar halinde bire bir oynayabilirler. Örneğin Halo’da dörtlü iki takım birbirine karşı oynarken, Overwatch’da altı kişilik iki takım yarışır. Kurallar ve stratejiler, söz konusu oyuna bağlı olarak büyük ölçüde farklılık gösterebilir.

Erkek ve kadın futbolunun bölündüğü futbolun aksine, espor teknik olarak karışıktır, ancak şu anda en üst seviyede kadın profesyonel oyuncu eksikliği vardır. Espor, fiziksel yeteneklere bakılmaksızın herkese açıktır.

En popüler espor oyunlarından bazıları arasında;  League of Legends, Counter-Strike: Global Offensive, Overwatch, Dota 2 ve Call of Duty bulunur. Profesyonel takımların genellikle oyunculardan en iyi şekilde yararlanmaya ve stratejiler düzenlemeye vb. Yardımcı olan koçları, analistleri ve yöneticileri vardır.

  • Kullanılan Bazı Araçlar;

Bazı oyunlar Xbox One veya PS4 gibi konsollarda oynanırken, diğerleri PC’ler kullanılarak oynanır. Maçlar internet üzerinden çevrimiçi olarak veya bir LAN bağlantısı üzerinden fiziksel bir etkinlikte (genellikle büyük finaller) olabilir. Maçlar, izleyiciler tarafından canlı bir fiziksel etkinlikte veya oyunları gerçek zamanlı çevrimiçi olarak yayınlayan Twitch gibi akış platformları aracılığıyla internet üzerinden izlenebilir.

Ödüller

Size e-sporların ölçeğine bir örnek vermek gerekirse, en büyük turnuvalardan bazıları milyonlarca poundluk ödül sunar (en büyük ödül havuzuna sahip turnuvalar, kapmak için 30 milyon dolarlık Dota 2 Uluslararası ve Fortnite Dünya Kupası’dır) ve milyonlarca hayran tarafından izleniyor.

Profesyonel oyuncular da iyi bir maaş alabilirler. Bu, takıma, oyuna ve oyuncuya bağlı olarak büyük ölçüde değişebilirken, en iyi profesyoneller yılda yüzbinlerce dolar kazanmayı bekleyebilir. Bu, standart bir maaşın yanı sıra sponsorluk anlaşmaları ve akışlı bağışlardan da gelebilir.

Bununla birlikte, sözleşmesi bile olmayan amatör oyuncular için çok farklı bir durum meydana gelebilir. Bunun yerine genellikle düşük seviyeli turnuvaları kazanarak ve kazançları paylaşarak para kazanmayı veya eğlence için oynamayı hedeflerler.

Oyuncu temsili, yönetmelikte olduğu gibi, son yıllarda esporda süregelen bir konu olmuştur. Şu anda, her oyunun yayıncıları ve geliştiricileri kuralları kendileri belirlemektedir ve bütünlüğü sağlamaktan ve gerektiğinde cezaları vermekten sorumludur.

Genel olarak, bahisçiler, TV yayıncıları ve Coca Cola gibi endemik olmayan büyük markaların bu alana dahil olmasıyla espor son yıllarda büyük ilerleme kaydetti.