Halkla ilişkiler devasa bir sektördür ve işletmenizin yurtiçi ve yurtdışındaki halkla ilişkilere yatırım yapması gerekir. Türkiye pazarında işiniz gayet iyi seviyede olabilir, ancak dünyanın her yerinden ürünlerinizi ve hizmetlerinizi sevecek müşteri her zaman vardır. Şirketinizi pazarlamak için yurtdışında çeşitli stratejiler kullanmalısınız, bu sayede globalde potansiyel müşteri kitlesi elde edebilirsiniz.

  1. Aynı Dili Konuşuyor Musunuz?

Profesyonel çevirmenler kullanan bir halkla ilişkiler firması ile çalışmalısınız. Lokalde kullandığımız sloganlar diğer dillere mükemmel bir şekilde tercüme edilemeyebilir, bu yüzden sloganınızı başka bir dilde anlamlı bir hale getirebilecek uzmanlarla çalışmalısınız.

2.Yerel Gelenek/Görenekleri Anlıyor Musunuz?

Her ülkenin pazarlama kampanyanıza müdahale edebilecek farklı adetleri vardır. Hristiyan bir ulustan Pazar günü ya da İsrail’de yerel halkın bir Cumartesi günü işletmenizi ziyaret etmesini isteyen reklamlar yayınlamamalısınız. Yerel gelenekler, el sıkışmak, selam vermek ve yoldan geçenlere el sallamak gibi küçük şeyleri içerebilir. Şirketiniz adına saldırgan hiçbir şey yapmamalısınız, bu durumda yerel bir çevirmen sizi potansiyel olarak utanç verici bir durumdan kurtaracaktır.

3.Uluslararası Kitleler Neyi Seviyor?

Türkiye’deki en popüler gıda ürününüz denizaşırı ülkelerde nefret edilen bir ürün olabilir ya da en kötü performans gösteren ürün yurtdışında bir hit olabilir. Yurt Dışındaki insanların sizinle aynı şeyleri seveceğini varsayamazsınız ve denizaşırı insanların bizim nefret ettiğimiz şeylerden nefret ettiğini de aynı şekilde. O yüzden araştırmanızı ayrıntılı yapmalısınız.

4.Uluslararası Medya İle Çalışmak

Amerikan medyası, ülkenin dört bir yanındaki halkla ilişkiler ajanslarına sıkı sıkıya bağlıdır. PR firmanız herhangi bir haber ajansı ile bir an önce iletişime geçebilir ve olumsuz haberlerin önünegeçebilirsiniz. Yurtdışındaki kötü basınla uğraşmak çok daha zor. Haber döngüsünü kontrol etmeye yardımcı olması için uluslararası haber kuruluşlarıyla çalışacak bir PR firmasına ihtiyacınız var. Amerika’da başarılı olurken Avrupa, Asya veya Afrika’da çarmıha gerilebilirsiniz.

5.Yüz Yüze İş Anlaşması Yapmak

Denizaşırı iş ortaklarınız, işinizle ilgili haberlerden türetilmiş bir algıya sahip olabilir, ancak işi yapmak için insanlarla yüz yüze çalışmalısınız. Uygun bir halkla ilişkiler firması size denizaşırı ortaklarınızla düzgün bir şekilde konuşmanıza yardımcı olacak çevirmenler sağlayacaktır.

Her ulusun insanlarıyla dikkatli bir şekilde konuşmalısınız ve PR firmanız, dilin doğru kullanımı için yabancı bir ülkede yaptığınız her şeyi gözden geçirmelidir. Yanlış söylenen tek bir kelime ile milyonlarca dolar kaybedebilirsiniz, ancak uluslararası ticaretten anlayan bir halkla ilişkiler firması, dünya çapında herkesle saygılı bir şekilde konuşmanıza yardımcı olacaktır.