Koronavirüs salgını süresince insanlar, daha az fiziksel satın almalar yapmaya, çoğu kurum ve kuruluş evden çalışmaya, evden online eğitim görmeye başladı. Bu durum herkeste hızlı bir dijital dünyaya geçiş süreci sağladı ve çoğu işler, ki özellikle pazarlama, artık sosyal medya veya web sayfaları üzerinde yürümeye başladı. Bu durumdan kimi sosyal medya platformu iyi yönde etkilenirken kimisinde de pek değişiklik gözlemlenmedi.

Pandemi Sürecinde Instagram 

Instagram’ın görsel araçları, markalar bir krizden çıkmaya çalışırken müşterilerinin de aynı zamanda ilgisini çekmeye yardımcı olmaya çalışan birçok güncellemeyi bu süreçte gerçekleştirdi. Facebook ve Instagram, COVID-19 sırasında kullanıcılar canlı etkinlikleri ayarladıkça, güncellemeler ve içeriklerle birbirlerini destekledikçe kullanımda %40 artış gördü.

Marka Promosyonları 

Bununla beraber çoğu markanın bu süreçte reklam amaçlı promosyonlarını Instagram üzerinden duraklattığını bunun en temel nedeninin ise insanların alışverişten önce kendi ve sevdiklerinin sağlıkları olduğunu belirten, O’Brien Communications kurucusu ve kriz PR danışmanı Tim O’Brien şu açıklamaları yaptı: 

“Pandemi sırasında, pek çok marka yeni kampanyalar, markalaşma girişimleri veya promosyonlar başlatmamaya karar verdi çünkü o sırada insanların görmek istediği şey bu değildi. Rahatsız etmeseydi bile, başarısız olurdu çünkü çoğu insan için akılları öncelikle arkadaşlarının, ailenin, sevdiklerinin ve hatta kendilerinin güvenliği üzerineydi” dedi. 

Bugün yapılan çalışmalar gösteriyor ki markalar her ne kadar Instagram tanıtım çalışmalarını arka plana çekse de kullanıcıların bu süreçteki yoğun kullanımı ile bugün Instagram, tahmin edilenin de üstünde bir değer elde etti.

Pandemi Sürecinde Intagram’ı Bir Araç Olarak Kullanmak 

Instagram Hikayeleri, Instagram Canlı, hashtag’ler ve daha birçoğu bir kriz sırasında kitlenizi meşgul etmek için kullanabileceğiniz araçlardır. Sharon Lee Thony Consulting’in kurucusu ve dijital pazarlama uzmanı S. L. Thony bu konuda: 

“Instagram Hikayeleri, müşterilerinizden ve takipçilerinizden anında geri bildirim almanın harika bir yoludur. Hikayelerdeki anketler ve soru özellikleri tonlarca katılımı teşvik ediyor. Kitlenize şu anda hangi müziği dinlediklerini sorun ya da yarın ne yayınlayacağınız konusunda takılıp kalırsanız, sizden ne duymak istediklerini sorun! ” 

Şeklindeki ifadeleri ile bu süreçte markaların kitlelerini elinde tütmek ve büyütmek için Instagram’ı kullanmalarının faydalı olacağının altını çizdi.