Kişisel marka yaratmak yorucu ama aynı zamanda efsanevi bir deneyim olabilir. Kendi markanızı yaratmaya başlayacağınız süreçte kaybolmanın en kolay yolu ise nereden başlayacağınızı bilmemenizdir. Oprah Winfrey bile kendi sesini ve tarzını bulup dünyanın en etkili insanlarından biri olmadan önce birçok yerel programda değişik tarzlar deneyerek başladı. 

“Bana bak!” Kültürü ve evrilmekte olan iş pazarında, bir işe başvururken veya kendi işinizi kurarken diğerlerinden ayrılmanız ve öne çıkmanız çok önemli olmakla birlikte aynı zamanda süreç boyunca size yardım edecektir. 

Kendine ait bir marka kurmak herkes için uygun olmayabilir. Bu sebepten ötürü, sizin için kendi markanızı kurarken uymanız gereken 10 altın kuralı sıraladık. 

  1. Odağınız Olmalı

“Konu basına ve mesaj yayınlamaya geldiğinde birçok insan odağını kaybediyor ve herkes için her şey olmaya çalışıyor. Ana mesajınızın ne olduğuna karar verin ve buna sadık kalın.” diyor Klickly kurucusu ve CEO’su Cooper Harris. Harris’in markası dramatik bir değişimden geçti. Bunun sebeb ise Harris’in oyunculuktan saygın bir teknoloji girişimcisine doğru yönelmesi idi. Harris bu geçiş sürecini süreç boyunca tek bir mesaja odaklanarak başarılı bir şekilde atlattı. Mesajınızı hedef müşteri kitlenize odaklamak hem markanıza uygun içerik yaratmanızı hem de insanların markanızı tanımlamasını kolaylaştıracaktır. 

Dönemin işyeri uzmanı olarak bilinen ve The Breakthrough Speaker kitabının yazarı Adam Smiley Poswolsky bu durumu bir adım öteye taşıyor ve şunu öneriyor: “Bir niş oyun ve o nişin içerisinde bir kez daha niş oyun. En iyi kişisel markalar en has, özel olanlardır.” Bunun da üzerine çıkan bir kişi daha var o da Manos Accelerator ortağı ve teknoloji departmanının başkan yardımcısı olan Juan Felipe Campos. Campos geniş skalada olan hedef müşterilerinin bulunduğu topluluklara odaklanıyor. “Hedeflediğiniz toplulukta akılda kalmak için verdiğiniz mesaja  sadık kalın ve sadece tek bir niş konu üzerine odaklanın.” Campos’un burda anlatmak istediği kişisel markanız ne kadar dar ve odaklanmış olursa insanlar sizin kim olduğunuzu o kadar kolay hatırlarlar.

  1. İçten Olun

İçten ve gerçekçi olmak orijinal bir kişisel markaya sahip olmanın en kolay yoludur. Influencer ve Popular Demand’ın pazarlama müdürü olan Monica Lin bu konu hakkında şöyle diyor; “İnsanlar samimiyetsiz bir davranışı çok kolay ayırt edebiliyor.” Bir marka ne kadar kopyacı ise insanlar o markayı o kadar suçlayacaklardır. Lin Twitter üzerinden markasının kitlesiyle anlamlı bir iletişime geçmesinden beri Popular Demand markası büyük bir büyüme kaydetti. Elumynt’de Facebook reklamları uzmanı olan William Harris içten olmak konusunu şöyle özetliyor; “Samimi olun. Samimi olmak markanızı günlük olarak yönetmenizi çok daha kolay hale getirecektir.”

Son olarak da CoinState kurucusu Justin Wu kendi deneyiminden yola çıkarak şöyle diyor; “Markanızı kurmadan önce yeteneklerinizin veya gireceğiniz endüstrinizin uzmanı olun, sonrasında zaten yaratacağınız içerik kim olduğunuzu güçlendirecektir.” Kendi markasını kurmadan önce Wu, alanında bir uzman olarak ün kazanmıştı. Eğer bir alanda yetenekliyseniz, sadece adınızın duyulması bile istediğiniz markayı yaratmanızı sağlayacaktır.  

  1. Hikaye Anlatın

Markanız eğer bir hikaye anlatmıyorsa muhtemel müşteri kitlenizin yarısını kaybettiniz demektir. Skyword strateji müdürü ve The Creative Curve yazarı Allen Gannett  bunu en iyi şekilde şöyle açıklıyor; “ Günümüzdeki en etkili kişisel markalama stratejisi gerçek bir hikaye anlatmaktır. Tek kişinin konuşması markanızı sıkıcı bir hale getirir.” Kimse sizin sosyal medya boşluğunda markanız hakkında bağırmanızı dinlemek istemez. Bu sebeple, markanızı çevreleyen ve kitlenizin de dahil olabileceği bir hikaye yaratın. Kendi markasını yaratmasından sonra Allen, düzenli olarak havaalanlarında markasının kitlesiyle buluşup sohbet ediyor. 

Hikayenizi anlatmanın en güzel yollarından biri de hikayenizi yazılı içerik veya bir video üzerinden anlatmaktır. Bir sosyal medya video stratejisti olan Pelpina Trip için de bu konu çok önemli. LinkedIn’de yarattığı video kanalı platformun gördüğü en yüksek etkileşim oranlarını alıyor. “Çevrimiçi ortamlarda en kişisel iletişim yolu videodur. Muhtemel müşterileriniz ile kişisel bir iletişim kurmak için, hali hazırda sahip olduğunuz müşterileriniz ve kitlenizle iletişim kurmak için ve iş arkadaşlarınızla iletişime geçmek için akıllı telefonunuzdan basit bir şekilde video çekebilirsiniz. Zaten akıllı telefonunuz her zaman yanınızda!” 

  1. Tutarlı Olun 

Tutarlı olmak küçük bir odağa sahip olmaya çok benziyor aslında. Markanızın sesinin etrafında tutarlı içerikler hazırlarsanız belirli bir konuda akla gelen ilk siz olursunuz. “Markanızın vaatlerinin hem çevrimiçi hem çevrimdışı ortamlarda tutarlı olduğuna emin olun.” Diyerek konuya açıklık getiriyor Fyiona Yong. Kurumsal ortamda Y kuşağı ile düzenli olarak çalışan Yong, onların ölçülü olan çalışma hedeflerini tanımlamalarında yardımcı oluyor. “Görünümünüzde, ciddiyetinizde ve kitlenizle gerçekleştireceğiniz tüm iletişiminizde tutarlılığınızı korumalısınız. En küçük bir tutarsızlığın bile markanızın etkileme gücünü raydan çıkarabileceğini unutmayın.” 

Bir diğer yandan bu işin yaratıcı tarafı da önemli. Snapchat’de başlıca hikaye anlatıcılarından olan CyreneQ yaratıcılık konusunda şunu öneriyor; “Hem görsel hem kişisel anlamda tutarlı olan bir şey zekicedir. Buna ek olarak markanıza ve size özel olan ve insanların görünce veya duyunca markanızı düşünmesini sağlayacağı ve onun siz olduğunuzu anlayacağı bir şey olması daha da zekice. Mesela, minik bir maskot veya her videonuzun sonunda kullandığınız bir slogan veya herhangi bir şey, bu gibi şeyler insanların size ve markanıza aşık olmasını sağlayacaktır.” CyreneQ’nun maskotu Ele ona her snap başına milyonlarca izleyici kazandırıyor ve eğlenceli markasını Walmart ve DC gibi büyük markalarda temsil etmesine olanak sağlıyor. Kısacası, nasıl bir marka yaratıyor olursanız olun, ister daha ölçülü ister çılgınca ister kurumsal olsun, tutarlılık her zaman önemli bir faktör olacaktır. 

  1. Hata Yapmaya Hazırlıklı Olun

Hata yapmak zordur ve genellikle hata yapmaktan kaçınmak isteriz ki bu doğamızda vardır. Fakat, geri kalan markalardan daha üste çıkan bir marka inşa etmek istiyorsak, hata yapmak zorundayız. Animasyon şirketini yaratırken başarısız olan denemelerini anlatan Walt Disney; “bana göre gençken gerçekten güzel bir büyük hataya düşmek çok önemli. Ben bundan çok şey öğrendim. Böyle büyük bir hataya düşünce aslında başınıza neler gelebileceğini de görmüş oluyorsunuz.” Ve olabilecekler hiç denememek kadar korkutucu değil. 

Stories by Tim CEO’su Timothy Hoang influencer keşfederken onlara şunları söylemeyi çok sever;  “rahat alanınızdan çıkıp birkaç defa hata yapmadan asla en iyi markalamaya ulaşamazsınız.” En iyi markalar birden mükemmel olarak doğmazlar, tekrarlanan denemeler ve hatalardan gelirler. 

  1. Olumlu Bir Etki Yaratın

Bir süre markanızı geliştirmenizden sonra, markanızın büyümesine yardımcı olacak iki yol vardır; başka markaların üzerine atlamak ve köprüleri yıkmak ya da zamanla markanızın etrafında bir topluluk oluşturmak. WeWork sosyal partnerlik direktörü ve aynı zamanda birçok influencerla çalışmış olan Jacob Shwirtz bizlere şu aklı veriyor; “kişisel markalamadaki kilit noktam ne işle uğraşıyor olursanız olun hangi projede çalışıyor olursanız olun ya da o gün hangi önceliğiniz olursa olsun, her zaman kendinizin markanız olduğunuzu unutmayın. Başkalarını etkilediğinizi unutmayın ve sahip olduğumuz tek şey ünümüz ve bu marka bizim, bu yüzden birbirimize harika davranmalıyız!” 

Başkalarına yardım etmek ve olumlu bir tutum içerisinde olmak uzun dönemde markanızı sağlıklı bir büyüme içerisine sokacaktır.

  1. Başaralı Bir Örneği Takip Edin

“Kişisel markalamaya ilgisi olanlar her gün takip ettikleri influencerlar ve ünlüler gibi kendilerini pazarlamaya başlamalı.” Diye açıklıyor Wonghaus Ventrues CEO’su Jason Wong. Wong’un kişisel markası farklı konular üzerinden bir çok defa viral oldu. Onun başarısı trendleri ve ünlü kişileri farklı platformlardan takip etmesi ve onlardan bir şeyler öğrenmesinden geliyor. Onlardan öğrendiklerini değiştirerek uyguluyor Wong. Sadece birkaç sosyal medya platformuna odaklanmadan tüm platformları takip ederek, sosyal analizleri dikkatli ve yaratıcı bir şekilde inceleyerek sonraki büyük trendi başlatmak da sizin elinizde. 

  1. Markanızı Yaşayın

Daha önce de söylediğimiz gibi, kişisel markanızı yaratma sürecinizi zorlaştırmanın bir yolu da kişisel hayatınızı markanızdan ayırmak. Kesinlikle yapılabilir olsa da, sizin asıl hayat tarzınıza sahip olan bir marka yaratmak daha kolaydır. Mentors & Mentees kurucusu ve topluluk oluşturucusu ve üniversite öğrencilerine kendi markalarını yaratmaları konusunda yardım eden Tim Salau’da bu fikre inanıyor; “ Kişisel markanız siz nereye giderseniz gidin sizi takip etmelidir. Markanız siin kim olduğunuzun özgün bir manifestosu olmalı ve inandığınız şeyi yüceltmelidir.” Bu cümleyi akılda tutarak, kişisel markanız sadece pazarlama, finans veya yaratıcılık işlerinin toplamı değildir, markanız aynı zamanda liderlik ve mentorluk ideallerini de barındırır. 

  1. Başka İnsanların Sizin Hikayenizi Anlatmalarına İzin Verin

En iyi halkla ilişkiler ağızdan ağıza olanlardır. Kamusal bir kişisel marka yaratmanız sizi bu kuraldan vazgeçirmemeli. Shopify Plus’un baş editörü Aaron Orendorff kendi hikayesini hareketli videolar ile anlatıyor ve kendi kitlesi onun hikayesini hatırlıyor. “Kişisel markalaşma insanların sen orada yokken senin hakkında konuştuklarıdır.” 

  1. Bir Miras Bırakın

Arkasında bir topluluk olan ve güzel bir üne sahip olan markanızı inşa ettikten sonra düşünmeniz gereken bir sonraki adım ise bırakacağınız mirastır. Hangi kelimeler ve yaptıklarınızla bilinmek istiyorsunuz? Blake Jamieson LLC’de sanatçı olan ve pop art portreleri çizen Blake Jamieson bizlere şunu hatırlatıyor; “kişisel bir marka yaratmak bir iş yaratmaktan daha fazlasıdır. Tek kaçış stratejisi miras bırakmaktır.”

kişisel marka sürekli değişen ve evrilen hayat boyu bir projedir. Büyük markalar kurmuş veya onları geliştirmiş olan uzmanlar bile bilir ki kişisel marka yaratmak konusunda kesin kurallar yoktur. Ama size sunduğumuz bu yardımcı yollar sizin ilk adımlarınızı atmanıza yardımcı olacaktır. 

Doğru kişisel markayı yaratmanız sadece alanınızda bilinmenize yardımcı olmakla kalmayıp aynı zamanda kariyerinizde “Sende kimsin?”den “Burada olduğunuz için minnettarız”a bir geçiş sağlayacaktır. 

Kaynak için tıklayınız.