2020 yılı, COVID-19 pandemisi nedeniyle tüm pazarlama planlarının ve iş yapış şekillerinin değiştiği bir yıl oldu. İletişim kanalları dahil hayatın her alanında hızlanan dijitalleşmeyle tüketici beklentileri ve ihtiyaçları değişirken yeni iş modelleri gelişti.

Uzaktan Çalışma

Covid-19 öncesinde evden çalışma, işverenlerin çok da tercih etmediği bir çalışma modeliydi. Ancak, pandemi sürecinin getirdiği zorunluluklardan biri haline geldi. 2021 yılında dijital uygulamaların desteğiyle ofis ve insan kaynakları maliyetlerini düşüren uzaktan çalışma sistemi daha da yaygınlaşacak.

Sosyal Sorumluluğun Yükselişi

Bu zor dönemlerde, insanlar markalardan daha fazla sorumlu davranmasını bekliyorlar. Bu şekilde iletişim kuran markalar ile tüketiciler aralarında daha sağlam bağ kurulduğu gözlemleniyor.

Chatbot – Yapay Zeka

Kullanıcıların %50’si gerçek bir insan yerine, otomatik botlar ile daha hızlı sonuç aldıklarını belirtiyorlar. 2021’de chatbotlar her web sitesinin temel özelliği olacak diyebiliriz. Google’ın sayfa deneyimi algoritmasını güncellemesi beklendiğinden, chatbot’ların 2021’de kullanıcı deneyimine büyük bir etkisi olması muhtemel. Yapay zeka destekli bu pazarlama türünü web sitenize dahil ederek kullanıcılarınızın web sitenizi nasıl deneyimlediğini ölçebilir, sayfa sıralamanızı yükseltebilirsiniz.

Video İçeriklerin Pazarlamaya Etkisi

Statista verilerine göre internetten satın almadan önce %60’ımız ürün hakkında mutlaka bir video izliyoruz. Video içerikler ürünü daha iyi anlamamıza olanak sağlıyor. 

SEO (Anahtar Kelime) & Sesli Arama Çalışmaları

Google trend verilerine göre insanların “yakınımdaki” aramaları artış göstermeye devam ediyor. Pandemi sürecinde evlerinden uzaklaşamayan insanlar, özellikle yoğun bir şekilde “yakınımdaki restoranlar” aramalarını gerçekleştirdiler. 2021’de bu tarz aramalar devam edecek. Bu durum, şirketler için ciddi bir potansiyel demektir. Çok yakın bir gelecekte sesli arama, web sitelerinin optimize etmesi gereken yeni bir standart haline gelebilir.

Kaynak için tıklayın.